27/03/2014 | Yazar: Ömer Akpınar

Evliliğin yalnızca kadın ile erkek arasında olmak zorunda olmadığını çocuklara nasıl anlatmalı?

İngiltere Eşcinsel Evliliklere Hazırlanıyor – Peki Çocuklara Nasıl Anlatmalı? Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
İngiltere ve Galler’de pek çok eşcinsel çift, bu Cuma gecesi dünya evine girmeye hazırlanıyor. Peki, evliliğin yalnızca kadın ile erkek arasında olmak zorunda olmadığını çocuklara nasıl anlatmalı?
 
Eşcinsel çiftlerin evlenmesine getirilen yasağın geçen Temmuz ayında kaldırılmasının ardından evliliğin tanımı İngiltere ve Galler’de de genişledi. İngiltere’de eğitim standartlarını ve çocuklara verilen hizmetleri denetleyen Ofsted adlı kurum, ilkokullarda homofobik ve transfobik zorbalıkla mücadeleye dair üç yeni kriter daha belirledi. Bunlar;
 
Öğrencilerin “eşcinsel” kelimesinin kötü, korkunç ya da nahoş bir anlamda kullanıldığını duyup duymadığı ve öğretmenlerin bu kelimeyi kullanmanın kötü olduğunu söyleyip söylemediği,
 
Öğrencilere diğer çocuklar tarafından “tipik bir kız” ya da “tipik bir oğlan” olmadığı için sataşılıp sataşılmadığı,
 
Öğrencilerin farklı aile türlerine (tek ebeveyn olmak, büyük ebeveynlerle yaşamak, üvey ebeveyne sahip olmak, iki annesi ya da iki babası olmak) dair ders alıp almadığı.
 
Okulları LGBT-dostu bir yer haline getirmek için çalışan Educate and Celebrate adlı örgüt de eşcinsel evlilikler öncesinde ilkokullara yönelik bir eğitim paketi geliştirdi. 20 farklı ders modelini çeşitli kitaplarla destekleyen paket, “Kral ve Kral” ve “Benim Prenses Oğlum” gibi çeşitliliği kutlayan kitapları kullanıyor.
 
Educate and Celebrate’in kurucusu Elly Barnes, öğretmenlerin müfredatta gündemde yer alan meselelere yer vermesi gerektiğini belirterek şunları söylüyor:
 
“Çocuklara, yasanın geçtiğini öğretmeli ve bunu kendi okulumuzda nasıl anlatacağımızı düşünmeliyiz. Biz, insanların evlenmesine izin veriyoruz çünkü bizim okulumuzda kimse dışlanmaz, diyeceğiz.”
 
İlgili haber:

Etiketler: insan hakları, eğitim
İstihdam