01/03/2009 | Yazar: Kaos GL

 

İngiltere: Eşcinsel gencin katiline beraat Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

 

Dövülerek öldürülen eşcinsel Causer’ın davasında jüri beraat verdi. Hakim davayı ‘nefret suçu’ kapsamında değerlendirecek



Michael Causer... 18 yaşındaydı ve berberlik yapıyordu. Arkadaşının büyükannesinin evindeki bir partide sızmış, uyanmasına fırsat bırakılmadan dövülerek öldürülmüştü. Mahkemenin beraat kararı üzerine Britanya’nın kişisel hak ve özgürlükler konusunda hassas şehri Liverpool’da öfkeli sesler yükselmeye başladı.  

Geçen temmuz ayında uzun, alkollü bir geceden sonra vahşice saldırıya uğrayan Causer’ın kanlar içindeki bedeni sokağın ortasına atılmış halde duruyordu. Dokuz günlük bir bekleyişin ardından Causer ailesi, oğullarının yaşam destek ünitesinin kapatılmasına izin vermişti. Ama görülecek hesapları vardı, peşini bırakmayacaklardı. ‘Micky’nin eşcinsel olduğu için bir kenara atılmasına göz yummayacağız’ diye yemin ettiler.

Meşru müdafaa yapmış

Cuma günü, jürinin, sanıklardan Gavin Alker hakkındaki kararını öğrenmek için Liverpool’daki mahkemede bir araya gelen Causer’ın ailesi ve arkadaşları, üç haftalık bekleyişin sonunda duydukları beraat kararıyla gözyaşlarına boğuldu.

Karar herkesi şok etti, Gavin Alker olayla ilgili savunmasında, meşru müdafaa yaptığını söylemişti. Sıra mahkemeyi gören hakimde, Causer’a yapılan saldırının ‘nefret suçu’ olup olmadığına karar verecek. Jürinin öne sürdüğü bilgiye göre, saldırıyı tetikleyen Causer’ın cep telefonunda bulunan cinsel içerikli fotoğraflarıydı. Raporda yer alan, Gavin Alker’ın, yumraklanıp tekmelendikten sonra ağır bir kitapla kafasına vurulan Causer’a daha sonra ‘Seni ibne, küçük ibne hakediyor’ şeklinde bağırdığı bilgisine rağmen, jüri bunu meşru müdafaa olarak kabul etmişti. 

Toplumsal tepki yeterli değil

Geleneksel gey onur yürüyüşü hazırlığı içinde olan Liverpool’da büyük yankı uyandıran olayın, 2005’te Anthony Walker adlı siyahî gencin benzeri bir saldırı sonucu öldürülmesi kadar ses getirmemesi de bir başka üzücü etken oldu.

Araştırma kurumu Stormbreak’in hazırladığı rapora göre, Liverpool’daki lezbiyen, gey, biseksüel, travesti, transeksüellerin yüzde 60’ı homofobik saldırıya maruz kalıyor, bu oran başkent Londra’dakinden yüzde 12 daha fazla. Her 10 homofobik suç vakasından sekize yakını ise hâlâ bildirilmiyor.


Etiketler: insan hakları, nefret suçları
İstihdam