19/11/2020 | Yazar: Özge Gökpınar

17 Mayıs Derneği, 30 Kasım’da “Yaşlı LGBTİ+’lar-İnsan Hakları Bağlamında Yaşlılık, Sivil Toplum-Yaşlılık Çalışmaları” çevrimiçi toplantısını düzenliyor. Kayıt yaptırmak için: kirkindansonralubunya@17mayis.org

İnsan hakları bağlamında yaşlılık toplantısı 30 Kasım’da! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Çizim: Aslı Alpar / Kaos GL

17 Mayıs Derneği’nin 40+ Lubunya Çalışma Grubu, Kaos GL ve iş birliğiyle, Temmuz ayından başlayarak Şubat 2021’e kadar devam edecek “Yaşlı LGBTİ+’lar projesi kapsamında; 30 Kasım 2020 Pazartesi günü, 19:00-21:00 saatleri arasında Zoom üzerinden çevrimiçi olarak gerçekleşecek etkinliğe katılmak isteyenlerin kirkindansonralubunya@17mayis.org adresine e-mail göndermeleri bekleniyor. Zoom linki email üzerinden katılımcılarla paylaşılacak.

Sivil Toplum Kapasite Geliştirme Uzmanı Murat Çekiç’in moderatörlüğünde, 65+ Yaşlı Hakları Derneği Genel Müdürü Özlem Yalçınkaya’nın konuşmasıyla gerçekleşecek bu etkinlikte; genel insan hakları bağlamında yaşlı LGBTİ+'ların kesişimselliğinde güncel durum ve çalışmalar konuları mercek altına alınacaktır. Bu konularda, katılımcılar da deneyim ve izlenimlerini toplantıda paylaşabilecekler.

Yaşlı LGBTİ+’lar projesi hakkında

17 Mayıs ve Kaos GL derneklerinin “Yaşlı LGBTİ+’lar” projesi 1 Temmuz’da başladı. Proje 17 Mayıs Derneği’nin 40+ LGBTİ+ Çalışma Grubu özelinde, savunuculuk ve lobicilik konusunda kesişimsel bilgi ve kaynak sağlamayı amaçlıyor.

Türkiye’deki yaşlı LGBTİ+’ların hakları ve sorunlarına ilişkin, kamuoyunda bilincin yükseltilmesi hedefine ulaşmak hususunda bir kapasite geliştirme projesi ve ağ kurma fırsatı olan bu projede; yaşlı LGBTİ+’ların hakları ve sorunlarına dair kaynak metin üretilecek ve yol haritası belirlenecek.

Araştırma yapıldı

Bu çalışma kapsamında, dünyada yaşlılık çalışan LGBTİ+ örgütlerin örnek çalışmaları, yaşlı LGBTİ+lar için kurulan emekli evleri, bakım evleri, karavan parkları, kooperatif ve bina kompleksleri gibi iyi örneklerin bir araya getirildiği bir araştırma yapıldı. HIV ve LGBTI +Yaşlılar Konusunda Çevrimiçi Eğitim yapıldı.

Başka hangi eğitimler var?

*Yaşlı LGBTİ+'lara Dair Sosyal Hizmetler Konusunda Çevrimiçi Eğitim

*Kuşaklararası İletişim Toplantısı

*Çevrimiçi Danışma ve Strateji Toplantısı

Stratejik yol haritası oluşturulacak

Yapılan araştırmalar ve gerçekleştirilecek olan toplantılar neticesinde, Yaşlı LGBTİ+lar alanında çalışan aktivistler için kaynak materyal üretilecek ve stratejik bir yol haritası belirlenecek. Bu materyal medya, politika yapıcılar, hukukçular, STK’lar, politikacılar, kamu görevlileri, yerel yönetimler, LGBTİ+'larla paylaşıma açılacak.

ILGA Europe desteği ile yapılan bu çalışma, 28 Şubat 2021 tarihine kadar devam edecek.


Etiketler: insan hakları, sosyal hizmet
İstihdam