05/12/2012 | Yazar: Kaos GL

‘Hangi İnsan Hakları?’ Film Festivalinin dördüncüsünde LGBT haklarıyla ilgili üç film de gösterilecek.

İnsan Hakları Film Festivali’nde LGBT Filmleri de Gösterilecek Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

“Hangi İnsan Hakları?” Film Festivalinin dördüncüsünde LGBT haklarıyla ilgili üç film de gösterilecek. 

8-12 Aralık 2012 tarihlerinde düzenlenen 4. Hangi İnsan Hakları? Film Festivali, dünyanın pek çok ülkesinden ve Türkiye’den hak arayışlarını konu alan 40’tan fazla filmi İstanbul’a taşıyor. Ana teması “yaşam hakkı” olarak belirlenen bu seneki festivalde, cezaevinde gösterim de dahil olmak üzere pek çok paralel etkinlik gerçekleşecek. 

Bu yılki ana teması ‘yaşam hakkı’ olarak belirlenen festivalin programında ‘barınma hakkı’, ‘hayvan hakları’, ‘cinsel haklar’ gibi konulara ayrılmış yan bölümler de yer alıyor. Festivalde kısa ve uzun metrajlı olmak üzere 40’ı aşkın film seyirciyle buluşacak. 4. ’Hangi İnsan Hakları?’ Film Festivali’nin gösterim ve etkinlikleri SALT Beyoğlu,  Aynalıgeçit Salonu, Dutch Chapel ve Tütün Deposu’nda ücretsiz olarak gerçekleşecek.
 
Festival’de öne çıkan LGBT haklarıyla ilgili filmler şunlar:
"Hem Gay Hem de Müslümanım" 
"Hala"
"Ben, Sen, O..."
Hem Gey Hem de Müslümanım:
"Hem Gey Hem de Müslümanım" belgeselini 10 Aralık Pazartesi günü saat 18:00’de Dutch Chapel’de, 12 Aralık Çarşamba günü saat 19:30’da KargaART’da ve 12 Aralık Çarşamba günü saat 15:00’de ise Salt Beyoğlu’nda izleyebilirsiniz. 
 
Eşcinsel ve Müslümanım” filmi İslam dünyasındaki eşcinsel haklarına odaklanıyor. Belgesel, Faslı eşcinsel gençlerin dini ve cinsel kimlik arayışını gösteriyor. Eşcinsellik ve İslam’ın bağdaşmasının imkânsız göründüğü mevcut siyasi durumdan etkilenen Chris Belloni 2011 yılının büyük bir kısmını eşcinsel müslümanlarla röportajlar yapmak için Fas’ta geçirdi. Filmde gördüğümüz gençler, sakınmadan bizlerle kişisel deneyimlerini paylaşıyor ve her ne kadar bazıları cinsel yönelimini açık bir biçimde belirtmiş olsa da yaşamak zorunda kaldıkları hayatın belirsizliği ve gizliliğinden bahsediyor.

Hala:
Yönetmenliğini Veysek Akşahin’in yaptığı ’’Hala’’ 10 Aralık 2012 Pazartesi günü saat 19:00’da Aynalı Geçit’de izleyicisiyle buluşuyor. 
’’Hala’’, anne ve babasını kaybettikten sonra doğduğu köye tekrar dönen eşcinsel bir insanın, kendi küçük dünyası içinde yaşadığı mutlulukların, hayallerin, üzüntülerin ve yalnızlığının konu alındığı bir belgesel filmdir.
 
Ben, Sen O...
9 Aralık 2012 Pazar günü saat 17: 00’da Aynalı Geçit’de gösterimi gerçekleşecek olan Zeynep Oran imzalı “Ben, Sen, O…” yanlış bedende doğduklarına inanan iki trans kadının hayatta karşılaştıkları baskı, şiddet ve adaletsizlikleri konu alır. Toplum tarafından “travesti’’ olarak yaftalanmanın ötesinde onlar birer insandır aslında…
 

Etiketler: kültür sanat
İstihdam