04/10/2022 | Yazar: Aslı Alpar

İnsan Hakları İzleme Örgütü’nden, Tayland’a “Kadına Karşı Her Türlü Ayrımcılığın Ortadan Kaldırılması Sözleşmesi”ne dair soruları.

İnsan Hakları İzleme Örgütü soruyor: Tayland lezbiyen, biseksüel ve trans + öğrenciler için neler yapıyor? Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Fotoğraf: Tayland'da eşit evliliğin önünü açan ilk adım parlamento önünde kutlanıyor / Lilian Suwanrumpha, AFP

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), Birleşmiş Milletler (BM) düzeyindeki 9 temel insan hakları sözleşmesinden biri olan Kadına Karşı Her Türlü Ayrımcılığın Ortadan Kaldırılması Sözleşmesi’nin (CEDAW) 85. Oturumu öncesi, bu oturumda gözden geçirilecek olan Tayland’a dair sorularını yayımladı.

HRW sorularını, ülkede Covid-19 salgını sırasında lezbiyen, biseksüel, trans ve ikili olmayan öğrencilerin eğitime erişimine yönelik hazırladı.

“Çevrimiçi öğrenme, öğretmenler tarafından öğrencilere yönelik ayrımcılığa karşı bir mola verdi”

Örgüt, Covid-19 tedbirleri nedeniyle okulların kapatılmasının, ülkedeki lezbiyen, biseksüel, trans+ öğrencileri nasıl etkilendiğini şöyle anlatıyor:

“Eğitim sırasında okuldan uzak olmak, lezbiyen, biseksüel ve trans+ öğrencileri, öğretmenlerin zorbalığından ve kötü muamelesinden uzak tutuyor. 19 yaşında biseksüel bir kadın öğrenci bize öğretmenlerinin “Saçını neden erkek gibi kestirdin, neden kadınsı ya da kız gibi davranmıyorsun, neden bu kadar erkeksi olman gerekiyor?” dediğini söyledi.

“Başka bir öğrenci, öğretmenlerin “cinsiyet çeşitliliği olan öğrencilerin okulda kötü performans göstereceklerine dair varsayımları olduğunu” söyledi. Öğrenci, kısa saçlı olduğu için bir öğretmenin kendisine görünüşünden ötürü fen ve matematikten geçemeyeceğini söylediğini aktardı.”

“Çevrimiçi öğrenme, öğretmenler tarafından ayrımcılığa karşı bir mola vermiş olabilir, ancak aynı zamanda bazı LGBT öğrencilerin kimliklerini ifade etme ve akranlarından destek alma imkânını ortadan kaldırdı. Bazı öğrencileri kendilerini daha özgür hissedebilecekleri okul ortamından uzaklaştırılmış oldu. Bazı öğrenciler okulun destekleyici bir ortam olduğunu, çünkü okulda kendilerini anlayan arkadaşlar olduğunu söyledi.

Sorular

“İnsan Hakları İzleme Komitesi, Tayland hükümetine şu soruları sormasını öneriyor:

Hükümet, lezbiyen, biseksüel ve trans + öğrenciler de dâhil olmak üzere tüm öğrencilerin kaybedilen öğrenme sürelerini düzeltmek için hangi özel önlemleri almayı planlıyor;

Nonbinary öğrenciler ve düşük gelirli ailelerden gelen çocukları desteklemek için gereken tedbirler, ulusal planlara nasıl dâhil ediliyor?


Etiketler: insan hakları, kadın, eğitim, dünyadan
İstihdam