30/01/2013 | Yazar: Ömer Akpınar

24 Aralık 2012 tarihli İl Kurulu Toplantısında hakem Dinçdağ’ın görevden alınma sürecinde ‘geniş bir insan hakları ihlâlleri silsilesinin söz konusu olduğu’ oybirliğiyle kabul edildi.

İnsan Hakları Kurulu: Hakem Dinçdağ Hak İhlâlleri Silsilesine Maruz Kaldı Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Eşcinsel olduğu için görevden alınan hakem Halil İbrahim Dinçdağ’ın İstanbul Valiliği İnsan Hakları Kurulu Başkanlığı’na yaptığı başvuru sonucu kurul hakemin hak ihlâline uğradığına hükmetti. 24 Aralık 2012 tarihli İl Kurulu Toplantısında hakem Dinçdağ’ın görevden alınma sürecinde “geniş bir insan hakları ihlâlleri silsilesinin söz konusu olduğu” oybirliğiyle kabul edildi.
Kurul, Dinçdağ’ın “yaşam hakkı, özel hayat ve aile hayatının gizliliği ve korunması, eşitlik ilkesi, özel hayata saygı gösterilmesini isteme hakkı, çalışma hak, hürriyet ve ödevi kuralları” gibi pek çok konuda insan hakları ihlâline maruz kaldığını vurguladı.
 
Ne olmuştu?
Halil İbrahim Dinçdağ, 2007’de eşcinsel olduğu için askerlik yapmaya elverişli olmadığı yönünde bir rapor aldı. 2009’da askerlikle ilişkisi olmadığına dair belgeyi Trabzon İl Hakem Kurulu’na verdi. Kurul, Dinçdağ’ın iki aya yakın hakemlik yapmasına izin verdiği sırada raporu Türkiye Futbol Federasyonu’na (TFF) iletti.
 
Bunun üzerine, o tarihteki merkez hakem kurulu raportörü Osman Avcı, kurulun TFF iç talimatnamesinin 25. maddesine göre işlem yapmasını istedi. Maddeye göre sağlık sorunları nedeniyle askerlikten muaf olanlar hakemlik yapamıyor. Bu sebeple, Trabzon İl Hakem Kurulu Dinçdağ’ı hakemlik sınavlarına sokmadı ve profesyonel hakem olma ihtimalini baştan yok etti.  

Her ne kadar TFF 25. maddeyle ilgili yorumu değiştirerek “sağlık sorunu dışında askerlikten muaf olanlar hakemlik yapabilir” başlıklı bir bildiriyle sınava giremeyenlere bir defaya mahsus bir sınav hakkı daha verse de Dinçdağ 33 yaşını doldurduğundan bu haktan yararlanamadı.  


Etiketler: insan hakları
nefret