07/04/2025 | Yazar: Kaos GL
İnsan Hakları Okulu, bloglarında başlattıkları “Nedir Bu Yurttaşlık?” çağrısını şimdi “Nasıl Bir Yurttaşlık?” sorusuyla genişletiyor.

İnsan Hakları Okulu, Ekim 2023’te bloglarında başlattıkları yurttaşlığın yeni gündemleri tartışmalarını konu alan “Nedir Bu Yurttaşlık” çağrısını şimdi “Nasıl Bir Yurttaşlık?” sorusuyla genişletiyor. Yurttaşlık statüsünün hem hak ve özgürlükler temelindeki anlamını hem de egemenlik yapılarına etkisini ele almayı kritik önemde gören İnsan Hakları Okulu; “Nasıl Bir Yurttaşlık?” sorusuna dair her alandan, her kimlikten ve her söylemden eleştirel katkılara açık olduklarını belirtti.
Ulus ve yurttaşlık denkleminde dışlanan ya da en kenardan dahil edilenlerin deneyimlerinin, yurttaşlık tartışmalarına kurucu ve yapıcı katkılar sunacağına inanan İnsan Hakları Okulu, sosyal medya üzerinden yaptıkları paylaşımlarda çağrıyı şöyle duyurdu:
“Demokrasinin sandığa indirgendiği, ancak sandığın da uzun süredir yok sayıldığı bir dönemden geçiyoruz. Bir yanda “barışa dair umudun arttığı bir döneme mi girdik?” sorusu havada asılı dururken, diğer yanda başta gençler olmak üzere yurttaşlar, seçme ve seçilme haklarını savunmak için meydanlarda siyasal alanı yeniden inşa ediyor.
İçinde bulunduğumuz süreç çoğu zaman idraki zor bir ironi barındırıyor. Uzun süredir kriz olarak adlandırdığımız bu dönemde, bir dönüm noktasında olma ihtimalimiz heyecan verici.
Böyle bir dönemde, farklılıklarımızla eşit ve aktif özneler olarak bir arada yaşamanın ortak dilini bulmak için daha fazla tartışmaya ihtiyacımız var. İşte bu yüzden, Ekim 2023’te Blog’ta başlattığımız “Nedir Bu Yurttaşlık?” çağrısını şimdi “Nasıl Bir Yurttaşlık?” sorusuyla genişletiyoruz.
Ulus ve yurttaşlık denkleminde dışlanan ya da en kenardan dahil edilenlerin deneyimlerinin, yurttaşlık tartışmalarına kurucu ve yapıcı katkılar sunacağına inanıyoruz. Tek bir soruya sıkışmadan, eleştirel ve çoğulcu bir yurttaşlık tartışması açmak istiyoruz.
Her alandan, her kimlikten, her söylemden eleştirel katkılarınızı bekliyoruz. Konuşalım!”
Yazılarınızı buraya tıklayarak gönderebilirsiniz.
İnsan Hakları Okulu’nun blog sayfasına buradan ulaşabilirsiniz.
Etiketler: insan hakları, medya