19/02/2016 | Yazar: Kaos GL
Kaos GL, Pembe Hayat ve Siyah Pembe Üçgen’den açıklama: ‘İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu Yasası’nda eşcinsel, biseksüel, trans ve intersekslere ayrımcılık yapma!’

Kaos GL, Pembe Hayat ve Siyah Pembe Üçgen’den açıklama: “İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu Yasası’nda eşcinsel, biseksüel, trans ve intersekslere ayrımcılık yapma!”
Kaos GL, Pembe Hayat ve Siyah Pembe Üçgen Dernekleri İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu Yasa Tasarısı’nda LGBTİ’lere ayrımcılığa ilişkin yazılı ir açıklama yayınladı.
Derneklerin açıklamasının tam metni şöyle:
“Kaos GL, Pembe Hayat ve Siyah Pembe Üçgen Dernekleri olarak 2006 yılından bu yana insan hakları mevzuatı oluşturulması çalışmalarına katılıyoruz.
“2006 yılında İHOP ve Uluslararası Azınlık Hakları Komisyonu tarafından hazırlanan Ayrımcılık Mevzuatı ve Eşitlik Kurulu Yasa tasarısı Hükümet 2009'un sonlarında, “Demokratik Açılım”ın bir adımı olarak düzenlemeyi vaat ettiği İçişleri Bakanlığı tarafından Barolara, Akademik çevrelere, STK'lere ulaştırdı. 2006 yılında hazırlanan tasarının hazırlanma sürecinde Kaos GL ve Pembe Hayat Dernekleri yer aldı. 2009 yılında yeniden gündeme gelen Ayrımcılık Mevzuatı ve Eşitlik Kurulu Yasa tasarısı 17 Şubat 2016’da İnsan Hakları İnceleme Komisyonunun gündemine geldi.
“Komisyon toplantısına katılan İnsan Hakları Ortak Platformu (İHOP) Genel Koordinatörü Feray Salman’ın cinsel yönelime dayalı ayrımcılığın tasarıda yer almayışını eleştirmesi üzerine komisyon tutanağına göre Başbakan Yardımcısı Lütfi Elvan şu yanıtı verdi:
“Ha, burada şunu da ifade etmeliyim, özellikle cinsel yönelime yönelik olarak: Burada evet, böyle bir tavsiye kararı var ancak Avrupa içerisinde de şu anda bununla ilgili ciddi bir tartışma var. Biz Anayasa ve imzalamış olduğumuz uluslararası sözleşmeleri dikkate aldığımızda böyle bir terimin buraya konulmasının uygun olmayacağını da düşündük arkadaşlar, ben çok samimi olarak, açık olarak sizlerle de paylaşıyorum. Yani bunu şu açıdan söylüyorum: Biz toplumun bütününü kucaklamak zorundayız ve bu anlayış içerisinde de hareket etmek zorundayız. Ama inanın, çok samimi olarak ciddi mesai harcadık ve yapıyı öyle oluşturalım ki gerçekten kurum, kurul, oradaki arkadaşlarımız rahat hareket etsinler dedik.”
“17 Şubat 2016’da TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonun gündeme geldi ve tasarı muhalefetin itirazlarına rağmen onaylanarak TBMM gündemine gönderildi.
“İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu yasa tasarısının Amaç ve Kapsamını tanımlayan Maddesine, “cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği” ibaresinin eklenmesini ve tanımlar kısmında da “cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği ayrımcılığının” tanımlanmasını talep ediyoruz.
“İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu Yasası’nda eşcinsel, biseksüel, trans ve intersekslere ayrımcılık yapma!”
Etiketler: insan hakları