24/04/2018 | Yazar: Ali Erol

“Arkadaşlar devir sosyal medya devri, lütfen dikkat edelim. Ben cinsiyet değiştirmiş olabilirim ama ben artık insanların Selin ablası oldum.”

“İnsanların cinsiyet seçimi kimseyi ilgilendirmez!” Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

“Arkadaşlar devir sosyal medya devri, lütfen dikkat edelim. Ben cinsiyet değiştirmiş olabilirim ama ben artık insanların Selin ablası oldum.”

Sosyal medya fenomeni Selin Ciğerci’nin futbolcu Gökhan Çıra ile “evleneceğiz” haberleri, geleneksel medya ile birlikte gene sosyal medyada ilgi görmeye devam ediyor.

Medyanın 2017’nin sonunda vermeye başladığı Ciğerci-Çıra birlikteliği haberleri, ilişkinin seyrine göre dalgalansa da, “cinsiyet değiştirme ameliyatı ile kadın olan” ibaresi, sosyal medya fenomeni Selin Ciğerci’nin bütün yayın organlarında söz konusu haberlerde okur karşısına değişmez bir tamlama olarak çıkıyor.

“Cinsiyet değiştirerek kadın olan” ibaresini paranteze aldığımızda geleneksel medya ile internet medyasının Selin Ciğerci-Gökhan Çıra haberlerini cinsiyetçilikten ve transfobiden uzak bir magazin haberi olarak okuyoruz. Nihayet Mart ayının sonunda, sunucu Seda Akgül, gazete haberlerini yorumladığı TV8’de yayınlanan sabah programında sıra “evleneceğiz” haberine gelince söz konusu “ameliyatla kadın olan” tamlamasını cinsiyetçi ve transfobik bir telaffuzla okuyor; program partneri Hakan Ural da gülerek Akgül’ün “yorum”una yardıma koşuyor.

Geleneksel basının magazin haberlerinde ise Selin Ciğerci’nin “ameliyatla cinsiyet değiştirip kadın olması” sorun teşkil etmeyip, magazin servisleri için asıl “haber”in, Selin Ciğerci ile Diyarbekirsporlu futbolcu Gökhan Çıra’nın “ilişkisinin ortaya çıkması” ile başlayan ve “evleneceğiz” açıklaması ile taçlanan seyrin takibinden ibaret olduğu görülüyor.

İlişkilerinin ortaya çıkmasının ardından konuşan Selin Ciğerci, “2018 yılında evlenmeyi düşünüyoruz. Evlat edinmeyi istiyoruz.” açıklaması yapıyor.

“Bir kadın olarak”

Sunucu Seda Akgül’ün, TV8’de gazete haberlerini yorumladığı sabah programında sıra “evleneceğiz” haberine gelince söz konusu “ameliyatla kadın olan” tamlamasını cinsiyetçi ve transfobik bir telaffuzla okuyunca, Selin Ciğerci, instagram hesabından “o kadar “evleniyorlar” haberim yapıldı, hepsini okudum mutlu oldum ama bu olmadı” paylaşımı yaptı.

“Bir kadın olarak” vurgusu ile yaptığı açıklamada Ciğerci, “Her sabah keyifle izlediğim programında Seda Hanım’ı çok severdim ama bu şekilde dalga geçerek benim en mutlu günüm olacak bir olayı böyle sunması beni çok derinden kırdı” diyor ve ekliyor: “Arkadaşlar devir sosyal medya devri, lütfen dikkat edelim. Ben cinsiyet değiştirmiş olabilirim ama ben artık insanların Selin ablası oldum. Seda Hanım’ın bozulduğu taraf benim ameliyatla kadın olup evlenmemse eğer; mutluluğumla dalga geçmeyin. Umarım siz de mutlu olursunuz, evlenirsiniz, biz de tebrik ederiz. Ben kalbimin ekmeğini yiyorum, ne oldum değil ne olacağım diyelim.”

“Bu kadın, kadın düşmanı”

Selin Ciğerci’nin instagram hesabından yaptığı paylaşımın “görüntüleme”si yedi yüz bine yaklaşırken, takipçileri beş bini aşan “yorum” düştü.

Takipçileri Ciğerci’ye destek mesajlarını iletirken Seda Akgül’ün cinsiyetçi ve transfobik söylemine karşı tersinden yer yer “cinsiyetçi” ifadelerde bulunsalar da, “bir kadın olarak” Selin Ciğerci’nin kadınlığına, cinsiyetine ve herkes gibi evlenme hakkına söz söyletmiyorlar. İşte birkaç yorum…

Ameliyatsız bile kadına benzemiyo senin tırnağım olamaz kız Selinnnn takmaa”

“Neden evlenemediği ortada işte! Fitne, fesat ve terbiyesiz olunca bunca yıldır evlenememesi kadar doğal birşey olamaz”

“Ozaman donsun kendıne baksın kac kere evlendı ve boşandı demekı kendınde bır problem var oyuzden hep boşanyo bende cok severdım o kadını ama bundan sonra asla kımse kımseyle dalga geçemez”

“Kıskanıyolar seni selinnnnn karı o tiple evlenemez zaten biliyosun oda ameliyatla biraz güzelleşmeye çalışsaymış iyiymiş belki evlenebilirdi garibim”

“O mutluluk ve başarı düşmanı! Programını seyrettim, taraf tutmaktan insanları rendice etmekten başka birşey görmedim... soruyorum size seda hanım..ya kırdığın kalbi rabbim seviyorsa? Nasıl hesap vereceksin?!”

“Herkes her bir insan hayalleriyle doğar. her insan istedigi bir sekilde ozgur olarak doğar .e tabi ruhlari bedenlerine mahkum olanlar haric. şimdi her yerdr Allah nasıl yarattiysa ole kal falan diyolar.pardonda Allah bole "mahkum"insanlari ömürleri boyu kendileriyle savaşmak icin hep insanlar kalplerini kirsın diyemi yaratti? Kadın ne güzel icindeki mahkumu cikarmis orospu yollu olmamis ya. evlenip namusuyla yaşiyacak işte belki bir cocuga da annelik yapacak. sözum ona insanları terbiyesiyle ahlakini yaşam tarzını yargılamak dogru deil işte .var boyle tipler sen cocuk bile bakamazsın senin bakacagın cocukta terbiye ne gezer falan. neden olmasın trans bi birey diye terbiyesizmi olunuyo illa? Gelelim şu sedaya Öncelikle yıllar yıllar okumak işte televizyonda robotluk yapmak işe yaramazki insanin kalbinde içinde saygi adinda bi kavram olmadıktan sonra isterse uzaya çıksın bi halt beceremez. kendisi ait oldugu cinste mutlu bi şekilde dogup buyurken selin ne zorluklar çekmiştir kim bilir .ne alaylar olunmuştur ne laflar yemiştir. ama savaşıp hayallerine ulaşmıştır. sedaysa selinin savaş vererek evlenmesine ragmen çirkefliyi yuzunden evde kalmasini hazm edememiştir. bencede kendini as seda bi tarafta savaşçı ama sırf evleniyo diye dalga geçtiyin bir trans kadın bir yandada kadın olarak dogup kimsenin seni kariliga layim gormediyi goremediyi sen...”

“Heder olmuş bir hedero!! Kendi hallerine yansınlar, mutluluk hep seninle olsun inşallah”

“Bu açıklamayı yapmana bile gerek yok algılar daha çok toy ve çok zavaĺi insan bunlar insanı empati yapamayan cinsiyeti biŕak hicbirşey olamaz alay ettiği senin cinsiyetin değil kendi cehaletidir iģreti oldum eleştirerek baktiklari konunun disina cikarsak eger onlarin ulkeyi kurtaricak duzeyde program yapmadiklarini ve nekadar duyarli olduklarımi herkez biliyor..ben kınıyorum bu sunumu net”

“Bu kadın kadın düşmanı”

“Ben evlenmiyorken o evleniyorsa ne demek insan ayrımcılığı yapıyor seda hanım”

“Yeni gördüm çok şaşırdım insanların cinsiyet seçimi kimseyi ilgilendirmez nasıl ayrımcılık bu saçmalık saygı duymak gerekir. Bir çok cinsiyet değiştirme den neler yaptığını da gayet görüyoruz konuşulması bile basitlik Selin hanım tabiiki mutlu olmayı evlenmeyi herkes gb her bayan gb hakediyor benimsemiş ve toplum olarak kabul etmişiz Seda hanım a ne kendi hayatında mutsuzsa karşısındaki ne bedel ödetmeye çalışamaz oturup bi kendi düşünsün onun bunun özeline karışcagına ayıp yaa”

“Bu TV8'in ilk transfobisi bile değil”

Youtube’da, “sosyal medyada herkes tarafından çok sevilen Selin Ciğerci, evleneceği haberini dalga geçerek, aşağılayarak sunan, Ciğerci’nin cinsel kimliğini kullanarak transfobik nefret söyleminde bulunan Seda Akgül’e tepkisini dile getirdi” notu ile paylaşılan video ise yüz binden fazla izlendi.

“Selin Ciğerci Seda Akgül’e İsyan Etti!” başlığı altında paylaşılan videonun altına bir izleyici, “Bu TV8'in ilk transfobisi bile değil… Ne zaman kurtulacagiz Seda ve Hakan gibi insanlardan?” yorumu düştü.

Maruz kaldığı cinsiyetçi ve transfobik söyleme karşı üzüntüsünü ve sunucu Seda Akgül’e hitaben kırgınlığını ifade eden Selin Ciğerci’nin video-açıklamasının altına düşülen gene destek mesajlarının yanı sıra bu kez, bildik “cinsiyet değiştirmek allaha şirk koşmaktır” yorumu ve cevap olarak iletilen “beyin cinsiyeti ile biyolojik cinsiyet” tartışmalarının geliştiği görülüyor.

“Seda Ciğerci Seda Akgül’e İsyan Etti!” video-açıklamasının altına düşülen yorumlardan birinde ise “şimdi o kadın tv'de ben homofobik değilim mesajı vermek için kendini yırtıyor” deniliyor.

“Şimdi o ben homofobik biri değilim diye bağırsa unutacak mıyız? hiç sanmam” yorumu şöyle devam ediyor:

“bir köyde 15 çift cinsiyetli doğup pembe kimlik verilen gençlere çok acımış. onların erkek olmaları için yardımcı olacakmış. ahahahha zaten bu toplum erkek olmak isteyenleri bağrına basar. kadınken erkek olmak istiyenlere bayılır. ama bir erkeğin kadın olması nedense garip karşılanır, buna çanak tutanlardan birileri de medyada adeta bunun için propaganda yapanlardır, alaycı konuşmalar, müstehzi şakalar vs. sonra da utanmadan ben homofobik değilim der, insanları salak yerine koyup, üç gün önce ameliyatla kadın olmak zorunda kalan üstelik kadınlığı kendine çok yakıştırmış, güzel bir insanı görünce saldırır adeta... şimdi o ben homofobik biri değilim diye bağırsa unutacak mıyız? hiç sanmam...”

“Salak salak “abi hayırlı olsun yazmayın” artık”

Sosyal medya fenomeni Selin Ciğerci’nin instagram hesabında yaptığı açıklamaya düşülen yorumlardan farklı olarak, Ciğerci’nin resmi youtube kanalında paylaştığı “evleniyorum” videosun altına düşülen takipçi yorumlarında homofobik ve transfobik nefret söylemlerinin geleneksel cinsiyetçi küfürlerle ifade edildiği dikkat çekiyor.

Bir yorum, transfobik nefret mesajlarını “cinsiyet değiştirme ameliyatı olanlara bu devlet pembe kimlik dolayısıyla evlenme hakkı tanıyo” diyerek karşılarken, bir başka yorum, “salak salak “abi hayırlı olsun” yazmayın artık” diyor:

“Arkadaşlar şunu bir anlayın bu kişi Travesti değil Transseksüel. Yani cinsel kimliği de kadın, cinsel yönelimi de heteroseksüel kadın. Travestiler ise fizyolojik olarak bildiğin erkektir çoğu kadınsı olmak istemez bile. Sadece kadın kıyafeti giyinmekten hoşlanırlar, fetiş olsun diye cinsel ilişkiye girerler. Ama bu bayan doğuştan beri kendini kadın hissediyor. O yüzden salak salak " Abi hayırlı olsun" "senin çükün var" yazmayın artık.”

Evlenme ve aile kurma hakkı herkes içindir!

Kaos GL’den aylık nefret söylemi takibi

Kaos GL, sosyal medya ortamları ile internet yayıncılığında cinsel yönelim, cinsiyet kimliği ve cinsiyet ifadesi ile LGBTİ varoluşlara yönelik ayrımcı yaklaşım, homofobik ve transfobik söylem içeren haber ve gelişmeleri takibe alıyor.

Böylece Kaos GL, internet yayıncılığında dikkat çeken, sosyal medya ortamlarında öne çıkan Lezbiyen, Gey, Biseksüel, Trans ve İnterseks (LGBTİ) odaklı homofobik ve transfobik nefret söylemi üreten ve yayan haberler ile mesajların aylık takibini ve irdelemesel kaydını tutuyor olacak.

Ayrımcı, ırkçı, homofobik, transfobik unsurlar taşıyan ifadelere nefret söylemi denilmektedir. Bir gruba ya da o gruba üyeliği nedeniyle bir kişiye yönelik düşmanlıktan kaynaklanan ve o gruba yönelik düşmanlığı gösteren veya cesaretlendiren ifade biçimleridir. Nefret söylemi, nefret suçuna teşvik ya da eşlik edebileceği için, bu iki kavram birbiriyle bağlantılıdır.

Nefret söylemi, Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi tavsiye kararında, “nefret biçimlerini yayan, teşvik eden, savunan ya da haklı gösteren her tür ifade biçimi” olarak tanımlanıyor.

Sosyal Psikolog, Porf. Dr. Melek Göregenli, nefret söyleminin kurulmasında ve yaygınlaştırılmasında en etkili araçlardan birinin medya olduğuna dikkat çekiyor:

“Medya, dünyada ve ülkemizde nefret suçlarına yol açan ayrımcılığı oluşturan ve besleyen kalıpyargıların, önyargıların kısaca nefret söyleminin kurulmasında ve yaygınlaştırılmasında en etkili aracılardan biridir. Medyanın nefret suçları kapsamında ele alınabilecek eylemleri haberleştirme, kullanılan dil ve mağdurları ya da olayı sunma şekli, eylemi meşrulaştırmaya ve suçun altında yatan ayrımcılığı gizlemeye yol açabilir; sıklıkla böyle olmaktadır. Örneğin, Türkiye’de bütünüyle nefret suçları kapsamında görülmesi gereken eşcinsellere, travesti ve transseksüellere yönelik saldırılar, genellikle mağdurların yarattığı tahrik sonucunda oluşan eylemler gibi sunulmaktadır. Açık bir saldırı ve çoğunlukla cinayete varan ya da bizim ülkemizde ancak ölümle sonuçlandığında ‘haber’ değeri taşıyabilen suçlar, mağdurların çıkardıkları ‘olaylar’ sonucunda gerçekleşmiş, ‘doğal’ sonuçlar olarak ele alınmaktadır. Genellikle mağdurlar, faillerin ‘hassasiyetlerine’ dokunur ve cezalarını bulurlar; oysa failin hassasiyetinin tek kaynağı ayrımcılık ideolojileridir. Bu yaklaşım, sadece şiddeti meşrulaştırmakla kalmaz, aynı zamanda kendini ifade etme ve gerçekleştirme hakkının, bir toplumda kimlere ait bir ayrıcalık olduğunu da tarif eder; bu doğrudan herkesin sadece insan olmak bakımından eşit olduğu ön kabulüne dayanan çoğunu bizim de kabul ettiğimiz evrensel hukuk normlarının çiğnenmesi anlamına gelir.”

Lezbiyen, Gey, Biseksüel, Trans ve İnterseks (LGBTİ) terimleri ile tanımlarını, LGBTİ’lere yönelik ayrımcılık ideolojileri ve anlamlarını, insan hakları ve ayrımcılıkla ilgili terimler ve tanımlarını ve daha fazlasını, Kaos GL Derneğince yayınlanmış “LGBTİ Hakkında Sıkça Sorulan Sorular ve Cevapları” kitapçığında bulabilirsiniz.

İlgili bağlantılar

Sağlık, Anayasal haktır!

“Kahrol düşman al sana bomba ayol”


Etiketler: medya
İstihdam