11/09/2023 | Yazar: Aslı Alpar

Savcının değiştiği, Eryaman-Esat davasının bir sonraki duruşması 29 Eylül Cuma günü görülecek.

“İnsanlığa karşı işlenen suç ve nefret saikinin kararda belirtilmesi için mahkemeye çok büyük görev düşüyor”  Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

2006’da Ankara’da trans kadınlara saldıran çeteden dört kişinin yargılandığı davanın on ikinci duruşması bugün Ankara Adliyesi 30. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

On yıldan uzun süredir Yargıtay ve mahkemeler arasında mekik dokuyan dava; saldırganların aldığı cezayı Yargıtay’ın bozması üzerine yeniden görülüyor. 

On ikinci duruşmaya, Pembe Hayat Derneği, Hollanda, İngiltere ve Kanada Büyükelçilikleri’nden temsilciler, Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi Milletvekili Özgül Saki, Ankara Barosu LGBTİ+ Hakları Merkezi, GALADER’den aileler, müdahillik talebi reddedilen Ankara Barosu Kadın Hakları Merkezi, Ankara Barosu LGBTİ+ Hakları Merkezi, insan hakları aktivistleri ile dava avukatları Evrim Demirtaş, Senem Doğanoğlu da katıldı. 

Av. Doğanoğlu: “Trans kadınları Ankara’dan kovan ve bu sırada yağma suçunu işleyen bir çete yargılanıyor burada”

Duruşmada Av. Doğanoğlu “Sayın Savcı bu dava on yedi yıldır süren bir dava. Bu dosyada sadece Esat’ta gerçekleşen olaylar yargılanıyor ancak bu dosyanın bir geçmişi var. Trans kadınları Ankara ilinden kovan ve bu sırada yağma suçunu işleyen bir çete yargılanıyor burada. Dosya üç olayla sınırlı kalsa da translara yönelik bir nefret saikinden bahsetmek gerekiyor. Dosyayı bu şekilde değerlendirmenizi talep ederiz” dedi.

Av. Demirtaş: “Mağdurlar trans kadın olduğu için bu kadar uzadı”

Avukat Doğanoğlu ardından söz alan Av Demirtaş, “Bu dava mağdurlar trans kadın olduğu için bu kadar uzadı. On yedi seneden bahsediyoruz. Bizler Meclis’te nefret suçlarının tanınması için mücadelemizi sürdürüyoruz ancak bir suç konu olduğunda nefret saikinin görünür kılınması için mahkemelerden talep ediyoruz. İnsanlığa karşı işlenen suç ve nefret saikinin kararda belirtilmesini önemsiyoruz. Bu mahkemeye çok büyük görev düşüyor” dedi.

Sanık avukatından bilirkişi raporuna itiraz!

Sanık avukatının bilirkişi raporuna itirazı ve sanıklar arasında bire bir iletişimin olmadığı iddiasının ardından Savcı dosyayı bugün aldığını hatırlattı, duruşmanın ileri bir tarihe verilmesini istedi.

Ertelenen duruşma, 29 Eylül Cuma günü, saat 14:00’da Ankara, 30. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek.


Etiketler: insan hakları, kadın, nefret suçları, çalışma hayatı, tarihimizden, dava
İstihdam