26/10/2022 | Yazar: Kaos GL

İnter Dayanışma “söz sırası bizde” diyor: “İntersekslere yapılan rıza dışı cerrahi ve hormonal müdahaleler beden bütünlüğü ve otonomiyi çiğneyen insan hakları ihlalleridir.”

İnter Dayanışma tane tane anlatıyor Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Bugün 26 Ekim İnterseks Farındalık Günü. İnter Dayanışma “Öznesi olmayan herkes interseks bedenler hakkında karar verdiğine göre şimdi sıra bizde” diyerek tane tane anlatıyor:

“İnterseks bedeni interseksi ilgilendirir. İnterseks, biyolojik cinsiyet karakteristiklerindeki farklılıklardan dolayı katı bir şekilde erkek ve kadın cinsiyeti atanamayan kişiler için kullanılan bir şemsiye terimdir. İntersekslerin sağlık sorunları olabilir ancak interseks olmak bir ‘hastalık’ veya düzeltilmesi gereken bir ‘bozukluk’ değildir. Doğal bir çeşitliliktir. İnterseksler, toplumsal bir ‘sorun’, toplum yapısı için bir ‘tehlike’, ‘potansiyel bir sapık’ ya da ‘ucube’ değildir. İntersekslere yapılan rıza dışı cerrahi müdahaleler için gerekçe gösterilen kanser riski gibi durumlar için kesin kanıt sunan yeterli bilimsel çalışma yoktur. Ancak bu müdahalelerin olumsuz fiziksel ve psikososyal sonuçları apaçık görülmektedir. İntersekslere yapılan rıza dışı cerrahi ve hormonal müdahaleler beden bütünlüğü ve otonomiyi çiğneyen insan hakları ihlalleridir. Sağlık için gerekli veya acil olmayan tüm müdahaleler interseks kişinin kararına bırakılmalıdır. İntersekslerin kendi bedenleri hakkında söz sahibi olma, özgürce ve güvenli bir şekilde yaşama hakları olmalıdır.”

Daha fazlası için İnter Dayanışma’yı buradan takip edebilirsiniz.


Etiketler: insan hakları, yaşam
İstihdam