06/06/2023 | Yazar: Kaos GL

Türkiyeli interseks aktivistler, Uluslararası İnterseks Örgütü OII Europe’un Fransa’da gerçekleştirdiği Komünite Etkinliği’nde Türkiye’yi temsil etti.

İnter Dayanışma, Türkiyeli intersekslerin sesini Avrupa’ya duyurdu Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Almanya merkezli OII Europe her yıl Avrupa’nın bir şehrinde kıtanın farklı ülkelerinden gelen interseks aktivistlerini biraraya getiriyor ve zengin bir etkinlik programıyla aktivistlerin koordinasyonunu artırıyor.

Pandemi dönemi boyunca online ortama taşınan etkinlik, bu yıl 25 – 27 Mayıs tarihlerinde yüz yüze yapıldı ve tarihin en kalabalık interseks etkinliği oldu. 27 farklı ülkeden 100’ün üzerinde interseks aktivistin bulunduğu etkinliğe, aktivist katılımının iki katı kadar da interseks ailesi, araştırmacılar ve akademisyenler katıldı.

Türkiye’nin tek interseks örgütü ve OII Europe üyesi olan İnter Dayanışma, 17 Mayıs Derneği’nin de desteğiyle üç aktivistiyle Fransa’nın Paris kentindeki etkinlikte Türkiye’yi temsil etti.

inter-dayanisma-turkiyeli-intersekslerin-sesini-avrupa-ya-duyurdu-1

İnter Dayanışma kurucularından Belgin Günay, Şerife Yurtseven ve Yasemin Bahar, etkinlik boyunca özellikle Balkan ülkeleriyle iş birliği yollarını konuştu, rıza dışı interseks ameliyatlarını yasaklayan ülkelerden gelen aktivistlerin deneyim aktarımlarını dinledi, trans deneyimine sahip intersekslerin deneyimlerini, intersekslerin sağlığa erişim hakkını ve interseks hareketinin geleceğini diğer katılımcılarla birlikte tartıştı. Bu konu başlıklarında yapılan grup çalışmalarına Türkiyeli aktivistler de fikirleriyle katkı sundu. Yasemin Bahar ayrıca interseks örgütlere destek sunan kurumlarla irtibatta bulunarak Türkiye’deki durum hakkında bilgi verdi.

Etkinlik programının son gününde gerçekleştirilen panelde ise Belgin Günay, İspanya ve Nijerya’dan konuşmacıların yanında Türkiye’de interseks aktivizminin tarihinini, bugün ülkede intersekslerin durumunu ve gelecek için planladıkları çalışmaları aktardı. Günay’ın konuşması katılımcılardan ilgi gördü. 


Etiketler: insan hakları, sağlık, dünyadan, sağlık hakkı
İstihdam