26/02/2024 | Yazar: Oğulcan Özgenç

Etkinliğe Avrupa’daki tüm interseks örgütlerinin çatı örgütü olan OII Europe’tan Jana Hugo ve Irene Kuzemo katıldı.

İnter Dayanışma ve Ankara Barosu LGBTİ+ Merkezi’nin ortak etkinliğinde Almanya’da interseks ameliyatlarını yasaklayan yasa konuşuldu Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Ankara Barosu LGBTİ+ Hakları Merkezi ve İnter Dayanışma’nın ortak etkinliğine Avrupa’daki tüm interseks örgütlerinin çatı örgütü olan OII Europe’tan Jana Hugo ve Irene Kuzemko katıldı. Etkinlikte, Almanya’da rıza dışı interseks ameliyatlarını yasaklayan yasa ve yasanın nasıl hazırlandığı konuşuldu.

Etkinlikte konuşan Jana Hugo, Almanya ve Yunanistan’da interseks ameliyatlarını yasaklayan yasaları ele aldı. Hugo, “Yasa, Almanya’da 2021’de çıktı. Bu yasanın eksikleri vardı ancak Yunanistan’da çıkan yasa, Almanya’da çıkan yasanın eksiklerini kapattı. Buradan bakıldığında interseks meselesinde siyasi bağlam çok önemli” dedi.

Hugo interseks ameliyatlarını yasaklayan yasalarda, bu ameliyatları yapanlara yönelik bir yaptırım olması gerektiğini belirterek şunları söyledi:

“Almanya’da yasa düzenlenirken hem intersekslere hem doktorlara sorularak bir yasa hazırlandı. Belçika’da benzer bir durum oldu. Ama interseks ameliyatlarını yasaklayan yasalar örneğinde, en çarpıcı olan Yunanistan. Yunanistan’da tıp çalışanları ile interseksler arasında açık bir iletişim var. Yunanistan’da bu yasanın çıkması orada yürütülen aktivizm sayesinde oldu. Yunanistan’da parlamentodan bir vekilin önerisiyle interseks ameliyatlarını yasaklayan yasa çıktı.”

Hugo, Almanya’da henüz hazırlanma sürecinde olan “kendi kaderini tayin yasası” hakkında konuştu. Hugo, “kendi kaderini tayin yasasının” aslında trans topluluğunu ilgilendirdiğini ama yasa hazırlanırken interseks topluluğundan da fikir alındığını belirtti. Hugo, bu yasanın çıkma sürecinin karışık olduğunu ve Almanya’da da aşırı sağın yükseldiğini belirterek, “Henüz interseks topluluğunu memnun edecek somut bir gelişme yok” dedi.

“İnterseks ameliyatlarına açılan davalar yasanın kabul edilmesini sağladı”

OII örgütünden Irene Kuzemko, yasanın çıkmasını sağlayan nedenleri şöyle aktardı:

“Almanya’daki yasanın çıkmasında ameliyatların hala devam ettiğinin ifşa edilmesi etkili oldu. Yasanın çıkmasında interseks aktivistlerin görünür olması ve BM’ye gönderilen gölge raporlar da Almanya’da kanunun çıkmasını sağlayan etkenler arasında. Bununla beraber; LGBTİ+ mücadelesinin de bu konuda önemli bir etkisi var. Bir yandan da interseks ameliyatlarına ilişkin açılan davalar da yasanın çıkmasını sağladı.”


Etiketler: insan hakları, sağlık, sağlık hakkı
İstihdam