27/08/2014 | Yazar: Kaos GL

Açıklığın, bütünlüğün ve ağ tarafsızlığının İnternetin yapı taşları olarak kalmasını isteyenler 4-5 Eylül’de Internet Ungovernance Forum’da buluşacak.

İnternet forumu 4-5 Eylül’de İstanbul’da! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Temel hak ve özgürlüklerin, açıklığın, bütünlüğün ve ağ tarafsızlığının İnternetin yapı taşları olarak kalmasını isteyenler 4-5 Eylül’de Internet Ungovernance Forum’da buluşacak.
 
Internet Ungovernance Forum, 2-5 Eylül tarihleri arasında İstanbul’da yapılacak olan Internet Governance Forum (IGF) 2014 ile eş zamanlı olarak gerçekleşecek. IGF 2014 için Dünyanın dört bir yanından önemli isimler Türkiye’ye gelecek. İnternet Yönetişimi Forumu’nda, İnternetin sürdürülebilirliği, güvenliği, istikrarı ve kalkınmaya etkisi temel başlıklar olacak. Ancak IGF’in İnternetin en temel sorunları olan, ’sansür’, ’merkezileştirme çabaları’, ’izlenmesi’ gibi başlıkları ele almıyor olması eleştiri konusu. IGF hakkında yapılan en temel eleştirilerden biri ise Türkiye’de yapılmasına rağmen Türkiye’de İnternet üzerindeki baskı ve denetimin hak ettiği kadar konuşulmuyor olması.
 
İnternet’i bekleyen sorunlar konuşulacak
İki bine yakın katılımcının gelmesi beklenen etkinlikte bu başlıkların konuşulmuyor olmasının eksiklik olarak niteleyen Alternatif Bilişim Derneği ise IGF’in bıraktığı bu eksiklikleri tamamlamak için İnternet Ungovernance Forumu düzenleme kararı aldı. Forum düzenleyicileri amaçlarını “İsteğimiz, internetin şu an sahip olduğu ciddi problemler hakkında konuşmak, bunları nasıl çözeceğimizi bulmak ve eyleme geçmek için bir yol çizmek” olarak özetliyor.
 
Forum için açılan sitede IGF’in ’çok paydaşlı yapısı’nın yarattığı dezavantaja “internetin sahip olduğu problemlerin çoğunun asıl müsebbibi olan devlet ve şirketlerin IGF’de gereğinden fazla temsil edilmekte” diyerek dikkat çekiyor.
 
İnternet yönetişiminin yarattığı sorunlar
Sansür ve ifade özgürlüğü, gözetim ve mahremiyet, aşırı ticarileşme ve süper tekeller, korumacı, yasakçı, muhafazakar yaklaşımların hayati sorunlar olduğuna dikkat çekilen açıklamada Türkiye’de de tanık olunan korkunç gelişmeler vurgulanıyor.
 
İnternetin sorunlarının sadece teknoloji kaynaklı görülemeyeceği belirtilen etkinlik açıklamasında “Bizler bu problemleri internet ve diğer dijital altyapıların bütünleşmiş olduğu siyasi, sosyal ve ekonomik bağlamlardan bağımsız olarak değerlendirmiyoruz. Bizler interneti toplumumuzun, şehirlerin, eğitimin, sağlığın, iş, medya, iletişim, kültür ve günlük aktivitelerin temel altyapısı olarak yeniden yapılandırmak istiyoruz” vurgusu yapılıyor.
 
Etkinlik dayanışmayla kısa sürede örgütlendi
Özgür ve eşit bir İnternet için dayanışma ağlarının yaratılmasının önemi etkinliğin örgütlenme sürecinde de açığa çıktı. Alternatif Bilişim Derneği’nin ön ayak olduğu etkinlik bilişim alanındaki dünya çapında birçok prestijli örgütün de desteğini aldı. İki gün sürecek etkinliğin en temel konuları ’Gözetim, Sansür ve İfade Özgürlüğü, Alternatif Medya, Ağ Tarafsızlığı, Sayısal Bölünme, yönetişim ve teknik çözümler’ olarak belirlendi. Etkinliğin taslak programına şu adresten ulaşılabiliyor.
 
3 Eylül’de internet aktivistleri için strateji toplantısı
4-5 Eylül tarihlerinde gerçekleşecek etkinlikten bir gün önce ise özel bir atölye toplanacak.
 
“Governance or Ungovernance: A Strategy Workshop for Internet Activists” atölyesinde İnternet aktivistleri önümüzdeki dönem için strateji tartışmaları yapacak. Atölyeye İnternet yönetişimi alanında önemli isimler arasında yer alan aktivist ve akademisyenler; Milton Mueller, Robin Gross, Meryem Marzouki ve Melih Kırlıdoğ katılımcılarla birlikte tartışmalar yürütecek.
 
İnternet Ungovernance Forum’da Türkçe ve İngilizce dillerinde simultane çeviri yapılacak. Bilgi Üniversitesi Santral Kampüsü’nde 4-5 Eylül düzenlenecek olan etkinlik için kayit@alternatifbilisim.org adresine elektronik posta atmak gerekiyor.
 
Etkinlikle ilgili gelişmeler https://iuf.alternatifbilisim.org/index-tr.html adresinden, Alternatif Bilişim Derneği’nin @altbilisim hesabından ve #ungovForum etiketinden takip edilebilir. 

Etiketler: medya
İstihdam