28/10/2011 | Yazar: Kaos GL

Ekim 2011 itibariyle tespit edilebildiği kadarıyla 15 bin 325 engelli site olduğunu belirten Yaman Akdeniz, mahkeme kararlarının dışında idari kararlarla da sitelere erişimin engellendiğini söyledi.

İnternet Yasasına Göre Yasak İçin Suçun İşlenmesine Gerek Yok! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Ekim 2011 itibariyle tespit edilebildiği kadarıyla 15 bin 325 engelli site olduğunu belirten Yaman Akdeniz, mahkeme kararlarının dışında idari kararlarla da sitelere erişimin engellendiğini söyledi. 

İnsan Hakları Ortak Platformu’nun dün (27 Ekim) Ankara’da "internet yasası ve yasakları" üzerine düzenlediği toplantıda, Yardımcı Doçent Doktor Yaman Akdeniz mevzuat ve uygulama üzerine bilgiler verdi. Toplantıya Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı’ndan bir avukat da katıldı. 

Yard. Doç. Dr. Akdeniz, 5621 Sayılı İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun’un 8. maddesinde "engelleme" gerekçelerinin sıralandığını anımsatarak, düzenlemedeki "yeterli şüphe" kavramına dikkat çekti, "Bu düzenlemeye göre, suçun işlenmesi gerekmiyor. Bir mahkeme tarafından suçun işlendiği tespiti yapılmıyor" diye konuştu.

Söz konusu düzenlemedeki gerekçeler ile şöyle: "İntihara yönlendirme, çocukların cinsel istismarı, uyuşturucu veya uyarıcı madde kullanımını kolaylaştırma, sağlık için tehlikeli madde temini, müstehcenlik ve fuhuş, kumar oynanması için yer ve imkan sağlama suçları. Ayrıca, Atatürk aleyhine işler suçlar hakkında kanunda yer alan suçlar ile futbol ve diğer spor dallarıyla ilgili müşterek bahisler."

Doç. Dr. Akdeniz, "Bu düzenlemede ’terör’ diye bir kavram yok. Nasıl bu gerekçeyle haber sitelerine erişim engelleniyor?" sorusuna, "Bunun yasal zemini yok" yanıtını verdi. "Bu yasaya göre, göre terör propagandası suçuna dayanarak erişimi engelleme kararı verilemez" diyen Yard. Doç. Dr. Akdeniz, şöyle konuştu: "TCK’nın 301. maddesi ya da hakaret için de verilemez. Bu düzenlemede, nefret suçları yok. İlla konulsun anlamında söylemiyorum. Ancak, gerçekten çocukları korumaksa amacınız, nefret suçunu işleyen sitelere erişimin engellenmesiyle ilgili bir düzenleme neden yok".

Türkiye’de Ekim 2011 itibariyle tespit edilebildiği kadarıyla 15 bin 325 engelli site olduğunu belirten Akdeniz, mahkeme kararlarının dışında idari kararlarla da sitelere erişimin engellendiğini söyledi, "Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı kararıyla da erişim engelleniyor" dedi.(ANF)
 

Etiketler: medya
İstihdam