29/09/2020 | Yazar: Kaos GL

Genç LGBTİ+’nın “COVID-19 Salgınında LGBTİ+ Topluluğunun Durumu” raporuna göre katılımcıların öğrenime dair güçlük çekmesinin sebeplerinin en başında internet bağlantısı sorunları, odaklanma zorluğu, motivasyon düşüklüğü, öğretim sistemi altyapısına ilişkin sorunlar ve ev ortamının uygunsuzluğu yer alıyor.

“İnternete bağlanma sıkıntısı yaşıyorum, evde ailem tarafından dersteyken rahatsız ediliyorum” Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Genç Lezbiyen Gey Biseksüel Trans İnterseks Gençlik Çalışmaları ve Dayanışma Derneği (Genç LGBTİ+) COVID-19 pandemisinin LGBTİ+’lara etkilerini görünür kılmak ve LGBTİ+’ların bu süreçte deneyimlerini gündemleştirmek amacıyla hazırladığı “COVID-19 Salgınında LGBTİ+ Topluluğunun Durumu” başlıklı araştırma raporunu yayınladı.

Online olarak yapılan anket çalışmasına 2020 Mayıs ve Haziran aylarında Türkiye’nin 81 ilinden 252 LGBTİ+ kişi katıldı.

Pandemide eğitim

Rapora göre yanıt veren 200 katılımcının %75’i (150 kişi) öğrenimini online olarak devam ettirebildiğini, %8’i (16 kişi) okulu bıraktığını, %6’sı (13 kişi) ise okulunu dondurduğunu belirtti.

“Online olarak eğitiminize devam ediyorsanız ne gibi zorluklarla karşılaşıyorsunuz?” sorusuna verilen toplamda 131 yanıtta; en çok karşılaşıldığı dile getirilen güçlükler şu şekilde: internet bağlantısı sorunları (17 kez), odaklanma zorluğu (16 kez), eğitimin verimsizliği/etkisizliği (15 kez) ve motivasyon düşüklüğü (14 kez). Dile getirilme sıklığı bakımından en çok karşılaşılan güçlükler arasında üniversite/öğretim sistemi altyapısına ilişkin sorunlar (11 kez), ev ortamının uygunsuzluğu (10 kez), ders yükünün fazlalığı (9 kez), uygulamalı derslerin devam ettirilememesi/öğrenilememesi (6 kez), eğitim materyallerinin sağlanamaması (6 kez) ve öğretim görevlileri, sınıf arkadaşları ve idari personelle iletişim sorunları (6 kez) da bulunuyor.

Katılımcıların paylaştıkları deneyimlerden bir kısmı şöyle:

“Ders veren öğretim görevlilerinin hepsi online ders anlatmıyor ve materyal sağlamıyor, kendi kendime çaba göstermem gerekiyor. İnternete erişimim var ancak kaliteli değil ve online derslerde kesilebiliyor. Çok fazla ödev veriliyor ancak ödevleri yapabilmemiz için yeterli bilgiye sahip olup olmadığımız, yeterli eğitim verilip verilmediği her hoca tarafından gözetilmiyor. İçinde bulunduğum stresli ruh halinden dolayı eğitimime odaklanmakta zorlanıyorum.”

“Hocalarla olan iletişim zayıfladı. Derslere olan ilgimi ve motivasyonumu kaybettim. Bu yüzden derslere katılmadım ve sadece sınavlara çalıştım. Pratik derslerime video izleyerek devam ettik ama neredeyse hiçbir şey öğrenmedim.”

“İnternete bağlanma sıkıntısı yaşıyorum bazen, evde ailem tarafından dersteyken rahatsız ediliyorum.”

“Derslerden istediğim verimi alamıyorum ve kendimi derslere odaklama konusunda sorun yaşıyorum.”

“Bilgisayarım olmadığından ve şu durumda edinmem de mümkün olmadığından süreci telefonla yürütmeye çalışıyorum. Bu da istenen verimin alınamaması anlamına geliyor.”

Raporun tamamını buradan okuyabilirsiniz.


Etiketler: eğitim
İstihdam