19/07/2010 | Yazar: KAOS GL

İnternete özgürlük isteyen sivil toplum örgütlerinden meslek örgütlerine, İnternet site temsilcilerinden okurlarına, sansü

İnternete Özgürlük İçin Sokağın Sesini Yükselttiler! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
İnternete özgürlük isteyen sivil toplum örgütlerinden meslek örgütlerine, İnternet site temsilcilerinden okurlarına, sansürden etkilenen özel şirket çalışanlarından insan hakları aktivistlerine kadar yaklaşık 2 bin kişi, Taksim'den Galatasaray Meydanı'na kadar yürüdü.

Sloganları "Yükselt, yükselt, sokağın sesini yükselt", "kurtuluş yok tek başına ya hep birlikte ya hiç birimiz", pankartları "Özgürlüğümüze tıklamayın", "Siyasi sitelere sansüre hayır"dı... Ekşi Sözlük kullanıcıları da "Binali şaşırma, sözlüğüme dokunma" diye seslerini yükseltiyordu.

 
Kaynak: Hukukdışı ve keyfi zihniyeti reddediyoruz
Sansürsüz İnternet İnisiyatifi, İnternet sansürüne karşı olan tüm kurum, İnternet ve yurttaşlar adına Galatasaray Meydanı'nda yaptığı açıklamada, yurttaşların ifade özgürlüğü ve bilgi edinme hakkının engellenemeyeceği düşüncesiyle İnternette örgütlenildiği, çözümün artık sokakta aranacağı vurgulandı.

Deniz Kaynak'ın okuduğu açıklamada, "5651 Sayılı Kanunla zapturapt altına alamadıkları İnternet kullanımını hukukdışı keyfi uygulamalarla kontrol etmeye çalışan zihniyeti artık kabul etmek istemiyoruz" denildi.

 
"Son günlerin en genç ve dinamik eylemi..."
Eylemi düzenleyenler ve eyleme omuz verenler, İnternet kullanıcılarını İstiklal Caddesi üzerinde bir araya getiren etkinliğe duyulan ilgiden memnundu. Eşitlik ve Demokrasi Partisi'nden (EDP) Bülent Aydın, Sosyal Demokrasi Vakfı (SODEV) Genel müdürü Alper Çelikel, Radikal gazetesinden Serdar Kuzuloğlu, İnternet Teknolojileri Derneği (İNETD) başkanı Mustafa Akgül, Bilgi Üniversitesi öğretim üyesi Yaman Akdeniz ve Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) İstanbul Şubesi başkanı Erhan Öztürk de bu düşüncedeydi.

Eylemde Çelikel, "5651 Sayılı Yasa bu alanda çalışan STK'lar ve İnternet kullanıcıları da sürece katılarak değiştirilmedikten sonra sorun sürer. Bu ilk eylemi desteklediğimiz gibi İnternette sansüre daima karşı çıkacağız" dedi.

Aydın ise, Gençler kendilerine ait tek özgürlük alanının da ellerinden alındığı düşüncesiyle buraya geldiler. İnternet platformlarında seslerini duyuramadıkları için sokakta duyurmak istediler. Benim gördüğüm son günlerin en genç ve dinamik eylemidir" şeklinde konuştu.

 
Akgül: Olumlu sinyal aldık, eylemler sürecek
Akgül, eyleme katılımdan olumlu bir sinyal aldıklarını ve mücadeleye devam edeceklerini ifade ederken Akdeniz de, "Sesimizi çıkarttığımızı düşünüyorum. Artık İnternet kullanıcısı sesini sokakta çıkartıyor" dedi; önemli olanın "Ankara'nın halkın sesini duyması" olduğunu söyledi. Kuzuloğlu da, eylemin umut vaat ettiğini kaydetti; "Bence devamı da gelir" dedi.

EMO olarak yaygınlaştırılan İnternet sansürüne karşı olduklarını açıklayan Öztürk de, etkinliğin bir parçası olarak üyeleriyle birlikte sokakta olduklarını, sorunun "siyasi yetkililerin kafasından" kaynaklandığını söyledi.

 
Önen: Ekmek yediğimiz siteleri yasaklıyorlar
Aykut Önen ise, sansürün Google'ün yan hizmetlerini de etkilediği için mesleğini yaparken mağdur olmuş. Monofact isimli web tasarımı yapan bir şirkette çalışan ve Google Analitics'i yaygınlıkla kullandıklarını açıklayan Önen, "Ekmek yediğimiz web sitelerini yasaklıyorlar" diyerek tepkisini dile getirdi.

Etiketler: insan hakları
nefret