05/05/2011 | Yazar: Kaos GL

İnternet sansürleri, senelerdir gündemimizde… Ancak Teleko

İnternetimiz İslami Usüllere Göre Kesiliyor!  Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
İnternet sansürleri, senelerdir gündemimizde… Ancak Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı’nın (TİB) yaptığı son açıklama, durumu sansürün ötesine taşıyor; internet bir özgürlük alanı olmaktan çıkıp yasaklar alanı olarak belirleniyor.
 
“Genel ahlak”, “müstehcenlik”, “Türk aile yapısı” gibi safsatalarla gündelik hayatlarımız kuşatılır ve yaşam pratiklerimiz güvenlik güçleri tarafından “kabahatli” bulunurken; yolda yürüyen bir trans “trafiği meşgul ettiği” ya da “kaldırımı işgal ettiği” için trafik cezasına çarptırılırken, internete erişimimizin de aynı gerekçelerle engelleniyor olması üzerine konuşalım, düşünelim, yazalım istedik.  
 
kaosgl.org başta olmak üzere LGBT içerikli sitelere, resmi kurumlardan, üniversitelerden hatta TBMM’den bile erişimin olmaması üzerine gelen şikayetlere itiraz dilekçelerimizle karşı çıkarken, “gey, lezbiyen, travesti” kelimelerinin yasaklı kelimeler arasına alınması ve sonrasında bu kelimeleri içeren sitelere erişimin engelleneceğinin duyurulması ve engellenecek siteler arasına Pembe Hayat LGBTT Derneği’nin resmi sitesinin girmesi bizim dosya konumuz olan “Yeni Medya”nın sansür ayağına ağırlık vermemizi beraberinde getirdi. Yeni medya, internet ve sansür gündemli 119. sayımızın dosya editörlüğünü Sarphan Uzunoğlu yapacak.
 
Wikileaks, Facebook, Twitter ve daha fazlası…
 
Medya tekellerinin, alternatif medyanın nefes almasına bile izin vermediği günümüzde, interneti bir fırsat olarak kullanan alternatif haber portallarına mikrofonumuzu uzatacağız. 
 
Alternatif medyanın özgürlük alanı olarak nitelendirdiğimiz internet ortamını, ana akım medyanın nasıl kullandığına ve şekillendirdiğine bakacağız.
 
“Sosyal medya aracığıyla sanat, radyo ve internet aktivizmi nasıl oluyor, oluyor mu?” sorusuna yanıt bulmaya çalışacağız.
 
Yeni medya üzerine biraz daha düşünüp, kendi medyamız kaosgl.org’u sitenin yazarlarına, muhabirlerine, editörlerine ve -daha da önemlisi- okurlarına soracağız.
LGBT bireylerin internet üzerinden bilinçlenme, bir arada durma, ağ kurma ve örgütlenme deneyimlerini tartışmaya açacağız.
 
İnternet ve nefret cinayetleri arasındaki bağı sorgulamaya çalışacağız.
 
“Fuhuşun suç olmadığı ülkemizde seks işçilerinin internet siteleri neden ve nasıl kapatılıyor? İnternet müşterisini, sokaktaki müşteriden ayrılan temel özellikler neler? Gey ve lezbiyen seks işçileri için internet aynı zamanda bir görünmezlik duvarı mı?” sorularına kafa yoracağız.
 
Elbette bunlarla yetinmeyip, sosyal medya üzerine sorularınızı ve önerilerinizi bizimle paylaşabilirsiniz. Dosya gündemi ya da genel olarak dergi içeriği için iletişime geçmek adına editor@kaosgl.org adresine mail atabilirsiniz.
 
Yazılarınızı 1 Haziran 2011’e kadar bekliyoruz.
Kaos GL Dergisi
 
 


Etiketler: medya
İstihdam