27/02/2007 | Yazar: Kaos GL

Kaos GL, İçişleri Bakanlığı'na bilgilendirme yasası kapsamında yaptığı başvuruda, "İnternet kafelerde 'gey, lezbiyen, travesti, transeksüel, eşcinsel' kelimelerinin aranmasına ve erişimine engel olmak amacıyla bir genelge yayınlandı mı?" diye sordu.

Kaos GL, İçişleri Bakanlığı'na bilgilendirme yasası kapsamında yaptığı başvuruda, "İnternet kafelerde 'gey, lezbiyen, travesti, transeksüel, eşcinsel' kelimelerinin aranmasına ve erişimine engel olmak amacıyla bir genelge yayınlandı mı?" diye sordu.

KAOS GL - 26/02/2007

Dilekçeyi okumak için link’e tıklayınız.

Kaos Gey ve Lezbiyen Kültürel Araştırmalar ve Dayanışma Derneği (Kaos GL), İstanbul, Bursa, Ankara'daki İnternet kafelerde transeksüel, eşcinsel gibi kelime bazlı filtreleme programlarının kullanıldığını tespit ettiklerini belirtti.

Bu tespitler sonrası bilgi edinme hakkı kapsamında İçişleri Bakanlığı'na başvuran Kaos-GL, "İnternet kafelerde 'gey, lezbiyen, travesti, transeksüel, eşcinsel' kelimelerinin aranmasına ve erişimine engel olacak yazılı ve sözlü bir talimat verildi mi?" diye sordu.

Dernek adına başvuruyu yapan Genel Sekreter Ali Erol, İnternet sansürünün "konusu suç teşkil eden fiiller içeren, bunları öven veya yaygınlaşmasına katkıda bulunan İnternet yayınlarının yasa çerçevesinde" uygulandığını hatırlattı.

Erol, "gey, lezbiyen, travesti, transeksüel, eşcinsel" kelimelerinin suç olmadığını vurguladı.

Savcılık Türk Dil Kurumu'nu örnek göstermişti

Soru dilekçesi, Kaos GL Derneği'nin kapatılması için İçişleri Bakanlığı'nın Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı yaptığı başvuruyu örnek gösterdi.

Başvuru sonucunda, Cumhuriyet Başsavcılığı Türk Dil Kurumu Sözlüğü'nde yer alan "eşcinsel" tanımını örnek göstermiş, kavramın suç veya ahlaka aykırılık teşkil etmediğini belirterek, kapatılma istemini geri çevirmişti.

Derneğin yasal faaliyet gösterdiğini hatırlatan dilekçe şöyle dedi:

"Eşcinsellerin kendilerini gerçekleştirmelerinin toplumsal bütün yollarının kapatıldığı bir ortamda, eşcinsel bireylerin birbiri ile iletişim kurmasının önemli araçlarından biri de İnternet üzerinden iletişim kurma ve haber almadır."

Genelge yayınlandı mı? Yayınlanmadıysa tespit yapılacak mı?

Kaos-GL, İçişleri Bakanlığı'ndan yanıtlanmasını istediği sorular şöyle:

- "Gey, lezbiyen, travesti, transeksüel, eşcinsel" kelimeleri üzerinden, internet kafelerde internet üzerinden yapılacak aramayı ve erişimi engeller nitelikte bir yasa, kararname, yönetmelik, tebliğ, genelge yayınlandı mı?

- Bakanlığınız tarafından illerdeki emniyet teşkilatlarına "gey, lezbiyen, travesti, transeksüel, eşcinsel" kelimeleri üzerinden internet kafelerde internet üzerinden yapılacak aramayı ve erişimi engeller nitelikte yazılı veya sözlü bir talimat verildi mi? Böyle bir talimat verildi ise yasal dayanağı?

Dernek, Bakanlığın böyle bir talimatının olmaması halinde, "illerdeki emniyet birimlerinin hukuka aykırı olarak keyfi tedbirler almalarının engellenmesi konusunda" gereğini yapmasını da talep etti.


Etiketler: medya
İstihdam