10/01/2024 | Yazar: Kaos GL
Toplumsal cinsiyet ve sağlık sistemi üzerine podcast Bizim Bedenimiz’in yeni bölümünde bir interseksin bedeniyle/kendiyle barışık, olduğu gibi olabildiği ve sağlıklı bir yaşam sürebilmesi için tıp dünyasına, devlete ve yurttaşlara neler düştüğü konuşuldu.
Operatör doktor Irmak Saraç ile gazeteci ve radyo programcısı Deniz Koloğlu’nun yayımladığı, toplumsalcinsiyet ve sağlık sistemi üzerine podcast Bizim Bedenimiz’in 17. bölümü yayınlandı. Podcastin jinekolojik muayene serisinin bu haftaki bölüm konuğu, İnter Dayanışma kurucularından ve 17 Mayıs Derneği İnterseks Çalışmaları Koordinatörü Belgin Günay oldu.
Bu bölümde interseks bir çocuğu doğumdan itibaren bekleyenler konuşuldu. İntersekslerin uğradığı hak ihlalleri; “gereksiz” ve onamsız tıbbi müdahaleler, sağlık hizmetlerine erişememelerinin önündeki görünen ve görünmeyen sebepler, intersekslerin ihtiyaç duymalarına rağmen jinekolojik muayeneden kaçınma sebepleri, bir interseksin bedeniyle/kendiyle barışık, olduğu gibi olabildiği ve sağlıklı bir yaşam sürebilmesi için tıp dünyasına, devlete ve yurttaşlara nelerin düştüğü masaya yatırıldı.
Podcast bölümünü buradan dinleyebilirsiniz.
“Bizim Bedenimiz” hakkında
Eylül ayından bu yana yayımlanan “Bizim Bedenimiz”de bugüne dek konuşulan başlıklar şöyle: “toplumsal cinsiyet ve sağlık”, “sağlık sistemi ve kadın”, “kadınlar sağlık hizmetine neden ulaşamıyor”, “kadına yönelik toplumsal cinsiyet temelli şiddet”, “cinsiyet temelli şiddet ve hukuk”, “kadının cinsel anatomisi”, “kadının cinselliği” ve “jinekolojik muayene”.
Podcast amacını şöyle tanımlıyor: “Bu podcast serisinde, ayrımcılıktan muaf bilimsel bilgiyi dolaşıma sokmak, kabul gören bilginin feminist bir bakış açısıyla tartışılmasını sağlamak istiyoruz. Bunu yaparken tıbba kadın penceresinden bakıp toplumsal cinsiyet eşitliği üzerine kurulu kavramları olabildiğince açıklamaya çalışacağız.”
Kanalı buradan dinleyebilirsiniz.
Etiketler: insan hakları, kadın, sağlık, sağlık hakkı