12/05/2016 | Yazar: Kaos GL

İnterseksüel Şalala, DHA (Doğan Haber Ajansı) tarafından ‘Çift Cinsiyetli Kardeşlerin Dramı’ başlığı ile hayat hikâyeleri yayınlanan interseks kardeşler ile ilgili dayanışma çağrısında bulundu.

İnterseksüel Şalala, DHA (Doğan Haber Ajansı) tarafından “Çift Cinsiyetli Kardeşlerin Dramı” başlığı ile hayat hikâyeleri yayınlanan interseks kardeşler ile ilgili dayanışma çağrısında bulundu.

Cinsiyet ve cibiliyetin kaygan zemini İnterseksüel Şalala, geçtiğimiz günlerde DHA muhabiri Tugay İpek tarafından “Çift Cinsiyetli Kardeşlerin Dramı” başlığıyla hayat hikayeleri haberleştirilen interseks kardeşlere ulaştı. Maddi zorluklar çeken kardeşler için bir dayanışma kampanyası başlatan İnterseksüel Şalala, kardeşler hakkında olumsuz bir dil kullanılarak yapılan habere “Medyanın, tıbbın, genel olarak toplumun intersekslere ön yargılı, dışlayıcı ve ayıplayan yaklaşımı son bulmalıdır” şeklinde tepki gösterdi.

İnterseksüel Şalala’nın yayınladığı dayanışma çağrısının tam metni şöyle:

 “Erzurum’da yaşayan interseks kardeşler S.D (22) ve Y.D (14) oldukça sıkıntılı, trajedilerini sömürmeye çalışan, yanlış bir dille yazılmış bir haberle gündeme geldiler. Babaları evi terk etmiş ve büyük ekonomik sıkıntı yaşayan anneleri onlarla tek başlarına ilgilenmeye çalışıyor. S.D bir cinsiyet onaylama ameliyatından geçmek ve kendi ailesini kurabilmek istiyor. Kardeşi Y.D’nin ise dalga geçildiği ve aşağılandığı için tamamlayamadığı eğitimini devam ettirmesi gerek. Çok muhafazakâr bir ortamda yaşıyorlar ve buradan çıkabilmek için kendi ayakları üzerinde durabilmelerini sağlamalıyız. İnterseksüel Şalala (Türkiye’nin tek interseks yapılanması) olarak onların hayatlarında biraz olsun fark yaratmak istiyoruz, sizlerin cömertliği sayesinde. Bu iki kardeş için internet üzerinden uluslararası çapta bir kampanya başlattık, sonuç almayı umuyoruz.”

“Anadolunun ücra köşelerinde S.D ve Y.D kardeşler gibi yoksullukla, dışlanmayla, istismarla ve yalnızlıkla başa çıkmaya çalışan, reşit olmadan önce rızası alınmadan bedensel bütünlüğü bozulan pek çok interseks çocuk ve yetişkin var. Büyük şehirlerde aileler ve tıp görevlileri bu konuda kısmen bilinçlenmiş olsa da Anadoluda sıkıntılar devam ediyor. Biz özel hayatlarımızda kendimiz de hala benzer sıkıntılarla uğraşan interseks aktivistleri olarak henüz bütün yardıma ihtiyacı olan intersekslere ulaşabilecek konumda değiliz. Burada aslında LGBTİ camiasında genel olarak bir vakıflaşmaya, zor durumdaki ve özellikle riskli yaş gruplarındaki gey, lezbiyen, biseksüel, trans ve intersekslere maddi destek, kalacak yer, iş, kısacası en azından bir şans verecek bir yapılanmaya olan ihtiyaç da ortaya çıkıyor.”

“İnterseks olmak hastalık değildir ve interseks bireylerin tedaviye ihtiyacı yoktur. Reşit yaşa gelmiş interseks bireyler dilerler ise kendi benimsedikleri cinsiyet ile ilgili ameliyatlar olabilirler, bu bir tıbbi gereklilik değil kişisel bir seçimdir ve bunu isteyen bireylere kolaylık sağlanmalıdır. Rızası olmayan, çocuk yaştaki intersekslerin ise bedensel bütünlüğü bozulmamalıdır. İnterseksin bir engel, bir hastalık, bir eksiklik olmadığını bir kez daha ifade etmek istiyoruz. Medyanın, tıbbın, genel olarak toplumun intersekslere ön yargılı, dışlayıcı ve ayıplayan yaklaşımı son bulmalıdır. Bizi tıktığınız karanlık odalarda saklanmaktan bıktık, artık ikili cinsiyet sisteminin ve genel ahlakın kurbanları olmak istemiyoruz. Buradan tüm intersekslere yanlış ya da yalnız olmadıklarını duyuruyoruz. Bize ulaşın, dayanışalım.”

İnterseks kardeşlerle dayanışmak için başlatılan kampanyaya buradan ulaşabilirsiniz.


Etiketler: insan hakları
2024