20/01/2015 | Yazar: Ömer Akpınar

‘Ateşi Yutmak: İntikamcı Bir Lezbiyen Olarak Hayatım’ adlı kitabın yazarı Kelly Cogswell, 4. Pembe Hayat KuirFest kapsamında Ankara’ya geldi.

İntikamcı lezbiyen: Feministler bir kez olsun ‘size nasıl yardımcı olabiliriz’ demediler Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
İntikamcı Lezbiyenler, lezbiyenlerin görünürlüğü ve hayatta kalması için yola çıkmış bir doğrudan eylem grubu olarak 1992 yılında New York’ta kuruldu. “Ateşi Yutmak: İntikamcı Bir Lezbiyen Olarak Hayatım” adlı kitabın yazarı Kelly Cogswell de 4. Pembe Hayat KuirFest kapsamında Ankara’ya geldi.
 
Cogswell, grubun eylem görüntülerinden oluşan “İntikamcı Lezbiyenler Ateşi de Yutarlar” filminin gösteriminin ardından 1993 yılında Washington’da 20.000 kadınla yaptıkları Dyke Yürüyüşü’nü anlattı.
 
Kaos GL Dergisi’nin “Lezbiyenizm” dosya konulu Mart-Nisan 2015 sayısı için konuşan Cogswell, “kendimizden başka her konuyla ilgilendik” diyerek yalnızca lezbiyenlerden oluşan bir örgütlenmenin önemini şu sözlerle paylaştı:
 
“Sen kendin için çalışmazsan, kimse senin için çalışmıyor. Karşılıklı olmuyor. Biz diğerlerinin işlerini yapıyoruz ama onlar bizim için bir şey yapmıyor. Grubumuzda daha önceden feministlerle çalışmış lezbiyenler ile lezbiyenlere destek olacak feministleri grupta görmek isteyen lezbiyenler vardı. Feministler grubumuza geldiğinde ise hep kendi işlerine yardım etmemizi istiyorlardı, bir kez olsun ‘size nasıl yardımcı olabiliriz?’ demediler.”
 
“Lezbofobi her daim kadınlara karşı kullanılıyor”
 
Cogswell, sıklıkla LGBT mücadelesinin bir alt dalı gibi ele alınan lezbiyen mücadelesini tüm kadınların sahiplenmesi gerektiğine dikkat çekti:
 
“Bugün bile ara sıra kitabıma ilişkin feminist basında yer alan incelemelerde, hetero kadınlar hiçbir zaman ‘a, bu da bizim tarihimizin bir parçası’ demiyorlar, hep ‘bu LGBT tarihinin bir parçası’ diyorlar. Lezbiyenleri kadın olarak görmüyorlar, ki bu bir hata. Memelerim ve amım var diye değil. Çünkü kadınlara karşı kullanılan silahlardan biri de lezbofobidir. Ne zaman bir kadın ‘seninle dışarı çıkmak istemiyorum’ dese, ne zaman ağzını açsa cevap hazırdır: Ne o, yoksa lezzo musun? Lezbofobi her daim kadınlara karşı kullanılıyor. Kadınlar bizim mücadelemizin kendilerinin de mücadelesi olması gerektiğini anlamalılar.”
 
İntikamcı Lezbiyenler eylemlerine ilkokuldan başladı
 
İntikamcı Lezbiyenler, ilk eylemini 1992 yılında “Gökkuşağının Çocukları” adlı çokkültürlü müfredata gelen sağcı eleştirilere karşı yaptı. Yalnızca lezbiyenlerden oluşan bir bandoyla bir ilkokulun önünde balon dağıtan grup, “ben lezbiyen bir çocuktum” tişörtleriyle “lezbiyenleri öğretin” pankartını taşıdı.
 
Cogswell, kendisinin de “lezbiyen” kelimesini uluorta söyleme konusunda tedirginliğe kapıldığı bu ilk eylemlerini kitabında şu sözlerle ifade ediyor:
 
“Yine de hava güzeldi, lezbiyenleri öldürmek için ne yıldırımlar fırlatan, ne dolu yağdıran, ne de herhangi bir şey yapan pofuduk beyaz bulutlarla lacivert gökyüzünün olduğu harika güz günlerinden biriydi. Yok canım, okul bahçesinin önünde kimse ölmedi. Ne çocuklar yoldan çıktı, ne de sapkınlaştı; öfkeli analarının parlak balonlarını kaptıkları gibi havaya bırakmalarının dışında bir travmaları da olmadı. Yalnızca dünyaya biz varız mesajı verdik. Biz kendimiz de okul sıralarında çocuk olmuştuk. Yetişkin lezbiyenler olarak tek farkımız fazladan birkaç yıldı. Ve özfarkındalık. Ki bu benim için yalnızca başlangıçtı.” 

Etiketler: kadın
İstihdam