10/10/2011 | Yazar: Kaos GL

Yayımlama Özgürlüğü Özel Ödülü sahibi İrfan Sancı’ya William S. Burroughs’un Yumuşak Makine isimli kitabı’ndan dolayı açılan davanın ikinci duruşması 11 Ekim’de İstanbul Çağlayan Adliyesi, 2. Asliye Ceza Duruşma Salonu’nda devam edecek.

IPA Sancı’nın Derhal Beraatını İstiyor Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Yayımlama Özgürlüğü Özel Ödülü sahibi İrfan Sancı’ya William S. Burroughs’un Yumuşak Makine isimli kitabı’ndan dolayı açılan davanın ikinci duruşması 11 Ekim’de İstanbul Çağlayan Adliyesi, 2. Asliye Ceza Duruşma Salonu’nda devam edecek.
 
Sel Yayıncılık tarafından Ocak ayında yayınlanan, Süha Sertabiboğlu tarafından çevrilen Beat Kuşağının önemli temsilcisi William S. Burroughs’un Yumuşak Makine isimli kitabına yönelik Başbakanlık Küçükleri Muzır Neşriyattan Koruma Kurulunun bilirkişi sıfatıyla hazırladığı rapora dayandırılarak çevirmeni ve yayıncısı hakkında 6 aydan 3 yıla kadar hapis cezası istemiyle İstanbul Basın Savcılığınca açılan davanın ikinci duruşması 11 Ekim Salı günü, Çağlayan Adliyesi, 2. Asliye Ceza Duruşma Salonu’nda saat 09:30’da görülecek.
 
Konu ile ilgili olarak International Publishers Assocation (IPA) ( Uluslararası Yayıncılar Birliği) bir destek mesajı yayınlayarak yayıncı İrfan Sancı ve çevirmen Süha Sertabiboğlu’nun derhal beraatlerini istedi.
 
Uluslararası Yayıncılar Birliği açıklaması şöyle:
 
IPA (International Publishers Association / Uluslararası Yayıncılar Birliği):
 
Cenevre – 10 Ekim 2011
 
2010 IPA Yayınlama Özgürlüğü Özel Ödülü’nü kazanan yayıncı İrfan Sancı (Sel Yayıncılık) ve çevirmeni Süha Sertabiboğlu William Burroughs’un Yumuşak Makine isimli eserini yayımlamaktan, Türk Ceza Kanunu’nun 226. Maddesi (müstehcenlik) gereğince yargılanıyorlar. Bu dava Sancı’ya ve çağdaş yabancı edebi eser çevirmenlerine açılan bir dizi davanın sonuncusu. Uluslararası Yayıncılar Birliği (IPA) davanın yarın 9:30’da görülecek ikinci duruşmasını takip edecek. Eğer suçlu bulunursa, Sancı ve Sertabiboğlu 6 aydan 3 yıla kadar hapis cezasıyla karşı karşıya kalacaklar. Uluslararası Yayıncılar Birliği davalıların derhal beraatini ve yabancı yazarların Türkiye dışında özgürce yayımlanan eserlerine yönelik müstehcenlik davalarının son bulmasını istiyor.
Yarın görülecek duruşmayı IPA adına takip olacak olan Uluslararası Yayıncılar Birliği’nin Yayına Özgürlük Komitesi üyesi Anders Heger yaptığı açıklamada “2010 IPA Yayınlama Özgürlüğü Özel Ödülü’nü kazanan yayıncı bir kez daha, bu defa William Burroughs’un romanı Yumuşak Makine’nin Türkçe çevirisini 2500 adet yayımladığı için müstehcenlik davalarıyla yargılanıyor ve bu en basit ifadeyle akıllara durgunluk veren ve hayal kırıklığı yaratan bir olay. İlk defa 1961’de yayımlanan bu eser Beat Kuşağı’nın bir klasiği olarak görülmektedir. IPA Sancı ve Sertabiboğlu’nun derhal beraatini talep ediyor” diye belirtti.
Smith-Simonsen “Geçen yıl da İrfan Sancı aralarında Guillaume Apollinaire’ın eseri Genç bir Don Juan’ın Maceraları’nın da olduğu bir dizi kitabı yayımladığı için Türk Ceza Kanunu’nun 226. Maddesi (müstehcenlik) uyarınca yargılanmıştı. IPA, Şubat 2010’da Türk otoritelere Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin Türkiye’yi, Apollinaire’ı 1999 yılında yasakladığı için Avrupa İnsan Hakları Anlaşması’nın 10. Maddesini (İfade Özgürlüğü) ihlal etmekten kınadığını hatırlatmış ve Sancı’nın beraati için mücadele etmişti. IPA, yayıncı İrfan Sancı ve Yumuşak Makine’nin çevirmenine yöneltilen müstehcenlik suçlamalarının Avrupa İnsan Hakları Anlaşması’nın 10. Maddesini bir kez daha ihlal edeceğini düşünüyor. Tıpkı geçen yılki gibi Başbakanlık Küçükleri Muzır Neşriyattan Koruma Kurulu Burroughs’un eserinin edebi olmadığına karar vermiş! Bu idari kurul tarafından uygulanan yöntem ve alınan karar, demokratik olmayan, zamanının gerisinde ve modern ve açık toplumlara layık olmayan bir yöntem ve karardır. Sancı yalnızca yayıncılık yaptığı için davalarla bezdirilmek istenmektedir. Türkiye’de yayımlama koşullarının yeniden kötüye gittiği böyle bir dönemde, bu uygulamaları derhal durdurmak ve İrfan Sancı’yı ve Ayrıntı Yayınları’nın sahibi gibi diğer yayıncıları da ‘rahat bırakmak’ zorunludur.”
 
IPA hakkında:
Uluslararası Yayıncılar Birliği kitap ve dergi yayıncılığının tüm yönlerini temsil eden uluslararası bir meslek birliğidir. 1896’da kurulan IPA’nın misyonu yayıncılığı korumak ve teşvik etmek, ekonomik, kültürel ve politik gelişim için bir güç olarak yayıncılığa ilişkin farkındalık yaratmaktır. IPA sansür, telif hakları ihlalleri, okuma-yazma oranının düşüklüğü ve yayınlama özgürlüğü gibi konularda tüm dünyada aktif olarak mücadele vermektedir. IPA insan haklarını temel alan mesleki bir kuruluştur. IPA, bugün 53 ülkede 65 üye kuruluşa sahip. 

Etiketler: insan hakları
İstihdam