28/03/2022 | Yazar: Aslı Alpar

İnsan Hakları İzleme Örgütü’nün, Irak’ta LGBTİ+’ların hakları için mücadele eden IraQueer’le birlikte yayımladığı rapor; ülkede silahlı grupların LGBTİ+’ları kaçırdığı, kaçırdıkları kişileri işkenceyle öldürdüklerini belgeleriyle ortaya koyuyor.

Irak’ta LGBTİ+’lar silahlı grupların saldırılarına uğruyor Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

İllüstrasyon: John Holmes

UYARI: Bu haber şiddete ilişkindir. Detaylara girilmese de yaşananlar aktarılmaktadır. İçerik daha önce şiddete, ayrımcılığa, nefrete uğrayan ya da şahit olan kişiler için o anları tetikleyebilir, travmatik etkiler yaratabilir. Böyle bir durumda size destek olabileceğini düşündüğünüz ruh sağlığı uzmanına ulaşabilir, şehrinizdeki LGBTİ+ oluşumu ile bağlantıya geçebilir veya destek için 17 Mayıs Derneği’ne yazabilirsiniz.

İnsan Hakları İzleme Örgütü 23 Mart Çarşamba günü Irak’ın ilk ve tek LGBTİ+ örgütü IraQueer ile ortak bir rapor yayımladı.

Rapor, Irak'ta silahlı grupların LGBTİ+’ları kaçırdığı, kaçırdıkları kişilere cinsel saldırı ve işkence yaparak, onları öldürdüklerini belgeleriyle ortaya koyuyor. Rapor için 

silahlı grupların ve polisin şiddetine maruz bırakılmış 54 LGBTİ+ Iraklıyla görüşülüyor. Ayrıca rapor için dokuz insan hakları örgütüyle de görüşüldüğü belirtiliyor.

Raporda görüşülen kişilerin çoğu, cinsel yönelimleri veya cinsiyet kimlikleri ve ifadeleri nedeniyle en az bir kez erkek akrabaları tarafından aşırı şiddete maruz kaldıklarını söylüyor. Zorla evlendirilmek ve yiyecek ve su vermeden odada kilitli tutmak bu şiddet türlerinden yalnızca bazıları…

Şiddete maruz bırakılan LGBTİ+’lar polise başvuramadıklarını da raporda aktarıyorlar. Bunun nedenleriyle şöyle: Irak Ceza Kanunu'nda esnek bir şekilde tanımlanmış “ahlak” hükümleri, güvenilir olmayan şikayet mekanizmaları ve nefret suçlarına ya da LGBTİ+ haklarına dair bir mevzuatın olmaması. 

İnsan Hakları İzleme örgütü rapora dair yaptığı açıklamasında şöyle diyor: Irak güvenlik güçleri, LGBT kişileri cinsel yönelimleri veya cinsiyet ifadeleri temelinde taciz etmeyi ve tutuklamayı bırakmalı ve bunun yerine onları şiddetten korumalıdır. Irak, cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği temelleri de dahil olmak üzere ayrımcılık karşıtı yasalar çıkarmalı ve uygulamalıdır.”


Etiketler: insan hakları, nefret suçları, dünyadan
İstihdam