24/08/2023 | Yazar: Kaos GL

Irak’ta parlamentoya gelen yasa tasarısı, eşcinsel ilişkiye ölüm, cinsiyet uyum ameliyatlarına hapis cezası öngörüyor.

Irak’ta LGBTİ+’ları fiilen yasaklayan tasarı parlamentoda Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Küresel insan hakları örgütü Human Rights Watch, Irak hükümetini parlamento önündeki eşcinsel ilişkilere ölüm ve trans olmaya hapis cezası getirecek yasa tasarısını geri çekmeye çağırdı. Kabul edilirse, bu tasarı, Irak'taki LGBTİ+’ların ifade özgürlüğü, dernek kurma özgürlüğü, mahremiyet, eşitlik ve ayrımcılığa karşı korunma haklarını ihlal edecek.

15 Ağustos 2023 tarihinde Bağımsız Milletvekili Raad Al-Maliki, "fuhuşla mücadele yasası" olarak bilinen 1988/8 sayılı yasayı değiştirecek bir tasarı sundu. Bu tasarıyla eşcinsel ilişkileri ve trans olduğunu ifade etmeyi açıkça suç saymayı amaçlıyor. Eğer kabul edilirse, aynı cinsiyetten ilişkiler ölüm cezası veya ömür boyu hapis cezası ile cezalandırılacak, "homoseksüelliği teşvik etmek" en az yedi yıl hapis ve para cezasıyla cezalandırılacak ve "kadın taklidi yapmak" üç yıla kadar hapis cezasını gerektirecek.

Tasarıyı sunarken Al-Maliki, tasarının amacının "Irak toplumunun sapmaktan ve dünyayı istila eden 'sapkın cinsel dürtüler' denilen şeylerden korunmasını sağlamak" olduğunu söyledi.

“Iraklıların hayatını ediyor”

“Irak'ın önerilen LGBT karşıtı yasası, zaten LGBT bireylerin düşmanca bir ortamla karşı karşıya olduğu Iraklıların hayatını tehdit ediyor” diyen Human Rights Watch'un kıdemli LGBT hakları araştırmacısı Rasha Younes sözlerine şöyle devam etti:

“Iraklı yasama organları, LGBT’lere konuştuklarının suç olduğu ve hayatlarının önemsiz olduğu şeklinde dehşet verici bir mesaj gönderiyor.”

Irak'ta aynı cinsiyetten kişilerin rızaya dayalı cinsel ilişkileri açıkça suç olmasa da, yetkililer LGBTİ+’ları cezalandırmak için “ahlak” yasalarını kullanıyor.

Human Rights Watch tarafından incelenen yasa tasarısı ise, aynı cinsiyetten ilişkileri "cinsel sapkınlık" olarak nitelendiriyor ve eğer üç defadan fazla yaşanırsa bunu "aynı cinsiyetten bireyler arasındaki tekrarlayan cinsel ilişkiler" olarak tanımıyor. Yasada ayrıca "homoseksüelliği teşvik etmek" için yedi yıla kadar hapis ve 10 milyon Irak dinarı (7.700 ABD doları) ile 15 milyon dinar (11.500 ABD doları) arasında bir para cezası öngörüyor.

“Cinsiyet değişikliği” yasak, intersekslere zorla ameliyatlar hariç

Yasa tasarısında özellikle translar kadınlar hedef alınıyor. “Kadın taklidi yapmaktan” bir ila üç yıl hapis veya 5 milyon dinar (3.800 ABD doları) ile 10 milyon dinar (7.700 ABD doları) arasında bir para cezası öngörülüyor. Yasada "kadın taklidi yapmak" "makyaj yapmak ve kadın kıyafetleri giymek" veya "kadın gibi görünmek" olarak tanımlanıyor.

Yasa tasarısı kişisel isteğe dayalı olarak hormon replasman terapisini ve "cinsiyet değişikliği"ni de yasaklıyor. Aynı zamanda cinsiyet kimliğini değiştirme girişimini de cezalandırır ve bunlar bir ila üç yıl hapis cezası ile cezalandırılıyor. Aynı ceza, cinsiyet onaylayıcı ameliyatı gerçekleştiren herhangi bir cerrah veya doktor için de geçerli. Yasada, biyolojik cinsiyeti teyit etmek için cerrahi müdahale gerektiren interseks durumlarına, erkek ve dişi gibi ikili kategorilere dayanarak istisna tanınıyor.

“Irak'ta zaten LGBT’lere yönelik şiddet ve ayrımcılık yaygın. Irak'ta LGBT’lerin çevrimiçi olarak hedef alınması ve silahlı gruplar tarafından ölümcül şiddete maruz kalması, genellikle cezasızlıkla karşılaşıyor”, diye belirtti Human Rights Watch.

LGBTİ+ düşmanlığının yakın tarihçesi

8 Ağustos'ta Irak İletişim ve Medya Komisyonu, tüm medya kuruluşlarına "homoseksüellik" terimini "cinsel sapkınlık" terimiyle değiştirmelerini emreden bir direktif yayınladı ve "toplumsal cinsiyet" teriminin kullanımını yasakladı.

31 Mayıs'ta Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nde bir mahkeme, Rasan Organization'ın "homoseksüellik alanındaki faaliyetleri" nedeniyle kapatılmasına karar verdi.

Eylül 2022'de Kürdistan Bölgesel Yönetimi parlamentosu üyeleri, LGBTİ+’ların haklarını savunan herhangi bir birey veya grubu cezalandıracak olan "Homoseksüelliği Teşvik Etmenin Yasaklanması Hakkında Kanun Tasarısı"nı sundu.


Etiketler: insan hakları, nefret suçları, dünyadan
İstihdam