10/12/2021 | Yazar: Damla Umut Uzun

6Rang (İran Lezbiyen ve Trans Ağı), İslam Devrim Muhafızları Ordusu'nun (IRCG) Batı Azerbaycan Eyaletinde Sareh adlı lezbiyen bir kadını tutukladığı bilgisini aldı.

İran’da lezbiyen kadın tutuklandı Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

6Rang'ın aldığı bilgiye göre Sareh, 27 Ekim 2021'de Türkiye sınırını geçmeye çalışırken tutuklandı. Tutuklanmasından bu yana Sareh hakkında başka haber yok.

08 Kasım 2021'de güvenlik güçlerine bağlı Tasnim Haber Ajansı, Devrim Muhafızları'nın Batı Azerbaycan'da Sareh'in tutuklanmasıyla bağlantılı olduğu anlaşılan "kız çocuğu ticareti yapmak ve eşcinselliği desteklemek için çete kurmak" suçlamasıyla bazı kişileri tutukladığını bildirdi.

IRGC yaptığı açıklamada, sözde "kaçakçılık şebekesi"ne yönelik suçlamalardan birinin "çok bölgeli istihbarat servislerinin desteği altında faaliyet gösteren" "eşcinsel gruplarla iletişim kurmak ve onları desteklemek" olduğunu söyledi.

Sareh kimdir?

28 yaşındaki Sareh, Irak Kürdistanı'nda yaşıyor ve çalışıyordu. Yakın zamanda BBC Farsi ile Irak Kürdistanı'ndaki LGBTQ topluluğunun durumu hakkında yaptığı röportajın ardından Irak Kürdistan polisi tarafından tespit edildi ve 21 gün boyunca gözaltına alındı.

Sareh, kaçmak ve Türkiye'ye sığınmak için İran sınırını geçmek zorunda kaldı. Mevcut durum ve sınırı geçerken tutuklanma riski göz önüne alındığında, Türkiye'ye gitmeden saatler önce büyük bir cesaretle videolar yayınladı. Bunları isminin açıklanmasını istemeyen güvenilir bir kişiye gönderdi. Sareh'in bu videoları çekme amacı, tutuklanması durumunda sesinin medya ve insan hakları örgütleri tarafından duyulmasıydı.

Bu videolar daha sonra Sareh'in durumundan kamuoyunu haberdar etmek için yayınlanmak üzere 6Rang'a gönderildi.


Etiketler: insan hakları, kadın, yaşam, nefret suçları, dünyadan
nefret