22/05/2008 | Yazar: Kaos GL

İngiltere, 19 yaşındaki İranlı eşcinsel Mehdi Kazımi’ye sığınma hakkı tanıdı. Ülkesine gönderilirse öldürüleceğini söyleyen Kazımi’nin sevgilisi İran'da idam edilmişti.

İngiltere, 19 yaşındaki İranlı eşcinsel Mehdi Kazımi’ye sığınma hakkı tanıdı. Ülkesine gönderilirse öldürüleceğini söyleyen Kazımi’nin sevgilisi İran'da idam edilmişti.

İngiltere, İranlı bir eşcinsele sığınma hakkı tanıdı. 19 yaşındaki Mehdi Kazımi ülkesine gönderilirse öldürüleceğini söylüyordu.

2005 yılında dil öğrenmek üzere İngiltere'ye gelen Kazımi, yokluğunda İran'daki erkek arkadaşının idam edildiğini anlatıyor.

Bu arada, anti-personel mayınlar döşemektense ordudan kaçmayı tercih eden 38 yaşındaki bir İranlı askerin sığınma başvurusu da kabul edildi. Adı yalnızca BE olarak verilen eski askerin Mart 2001'deki ilk başvurusunu, dönemin içişleri bakanı reddetmişti.

Kararın gerekçesinde "söz konusu İranlı'nın orduya katılmakta sakınca görmediği", savaşın talihsiz bir sonucu olan sivil kayıpların da vicdani reddi gerektirmediği belirtilmişti. Ancak bir mahkeme, bakanlığın kararını bozarak İranlı askerin uluslararası koruma aramaya hakkı olduğu sonucuna vardı.

Mehdi Kazımi'nin ilk iltica başvurusu da reddedilmişti.

'Binlerce eşcinsel idam edildi'

İçişleri Bakanlığı Mart ayında konunun yeniden değerlendirileceği sözü verdi; kararını bugün (21 Mayıs) açıklayan bakanlığa bağlı İngiliz Sınır Kurumu da başvuruyu kabul etti.

Kurumdan bir sözcü "Her bir davayı kendi içinde değerlendiriyoruz. Gerçekten korunmaya ihtiyacı olanlara yardım etmeye devam edeceğiz" diye konuştu.

Kazımi için kampanya yürüten Liberal Demokrat milletvekili Simon Hughes da "Mehdi ve ailesi gibi ben de İçişleri Bakanlığı'nın ona bu ülkede kalma izni vermesini büyük bir sevinçle karşılıyorum" diye konuştu.

"Son 18 aydır savunduğum şeyi tekrarlıyorum: İçişleri Bakanlığı, geyleri ve lezbiyenleri zulüm, işkence ya da idam olasılığı bulunan ülkelere geri göndermemeli."

İranlı insan hakları örgütleri ülkede 1979'daki İslam Devrimi'nden beri kadın ve erkek 4 binden fazla eşcinselin idam edildiği tahmininde bulunuyor.

Etiketler: insan hakları, mülteci
İstihdam