26/05/2011 | Yazar: Kaos GL

Kaos GL’nin bu yıl dördüncüsünü örgütlediği Homofobi ve Transfobi Karşıtı Yürüyüş’te bir ilk yaşandı.

İranlı LGBT Mülteciler de Homofobiye Karşı Yürüdü Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Kaos GL’nin bu yıl dördüncüsünü örgütlediği Homofobi ve Transfobi Karşıtı Yürüyüş’te bir ilk yaşandı. Türkiye’ye sığınan İranlı LGBT mülteciler “Ahmedinejad! Buradayız!” sloganları ile yürüyüşe katıldılar.
 
22 Mayıs’ta yapılan Homofobi ve Transfobiye Karşı Yürüyüş’e, İranlı LGBT mülteciler de katıldı. Kaos GL ve IRQR tarafından, LGBT mültecilerin yürüyüşe katılabilmeleri için Kayseri’den minibüs kaldırıldı.
 
“Ahmedinejad buradayız!”
İranlı LGBT mülteciler gökkuşağı bayraklarıyla katıldıkları yürüyüşte eski İran bayrağı da taşıdılar. “Ahmedinejad buradayız!”, “İranlı quirler daha fazla sessiz kalmayacak!”, “İranlı quirler şimdi hep beraberiz!” sloganları atan mülteciler, yürüyüşte taşıdıkları gökkuşağı bayraklarına eski İran bayrağı taktılar.
 
“Bu ilk, devam edeceğiz!”
Yürüyüşe katıldıkları için çok mutlu olduklarını söyleyen LGBT mülteciler, Homofobi ve Transfobi Karşıtı Yürüyüşe katılmanın görevleri olduğunu belirttiler. Kaos GL’ye desteği için teşekkür eden mülteciler, bunun ilk sefer olduğunu ve hep birlikte devam etmek istediklerini söylediler.
 
İranlı LGBT’ler de Bölgesel Ağ’da
Uluslararası Homofobi Karşıtı Buluşma kapsamında Kafkasya, Ortadoğu ve Balkanlar’dan homofobi karşıtlarının bir araya geldiği ve 20 Mayıs’ta Ankara’da gerçekleştirilen “Homofobiye Karşı Bölgesel Ağ” girişimine İranlı LGBT’ler de katıldı.
 
IRQR Kanada Örgütü’nden Arsham Parsi, Bölgesel Ağ toplantısındaki konuşmasında şöyle dedi:
“2005 yılında Türkiye’deyken yürüyüşe katılmıştım. Bir gün İranlı LGBT mültecilerin de yürüyüşe katılmalarını hayal etmiştim. Bu yıl, 2011’de bu hayal gerçekleşiyor ve İranlı LGBT mülteciler Homofobi ve Transfobi Karşıtı Yürüyüşe katılıyor.” dedi.
 
LGBT Mülteciler, “Mülteci Çalıştayı”nda Sorunlarını Anlattılar
LGBT mülteciler, Kaos GL ve Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesi’nin birlikte gerçekleştirdiği 12 Mayıs 2011 tarihindeki “Mülteci Çalıştayı”na da katıldılar.
 
Çalıştaya, Helsinki Yurttaşlar Derneği, İnsan Hakları Ortak Platformu, Pozitif Yaşam Derneği, Mülteci-Der, İnsan Hakları Derneği, İnsan Kaynağını Geliştirme Vakfı ve İnsan Hakları Gündemi Derneğinin temsilcileri katıldı. Mazlum-Der ve İnsan Hakları Araştırma Derneği davet edildikleri halde çalıştaya katılmadılar. 
 
12 Mayıs 2011 tarihinde gerçekleştirilen çalıştayda, LGBT mülteciler ve bu alanda çalışan Sivil Toplum Örgütleri ilk kez bir araya geldi.
 
“Sadece halk değil diğer mülteciler de bizi dışlıyor”
LGBT mülteciler, çalıştayda sorunlarını şöyle sıraladılar:
“İş bulamıyoruz, çalıştığımız yerlerden paramızı alamıyoruz, sağlık hizmetine erişim çok zor, ilaç alamıyoruz ama ilaçların tarihi geçtiğinde bedava veriyorlar, dil bilmemek çok büyük problem, sadece halk değil diğer mülteciler de bizi dışlıyor, trans mültecilere, gerek çalıştıkları yerde gerekse sokakta fiziksel şiddet ve taciz çok fazla oluyor, bizi gönderdikleri uydu kentler çok kötü, dışarı çıkamıyoruz, dışarıda gerçek iltica sebebimi söyleyemiyorum siyasiyim diyorum, BMMYK biseksüelleri kabul etmiyor.”
 
Çalıştayın ikinci bölümünde “Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu Tasarısı Taslağı” LGBT mülteciler açısından değerlendirildi.
 
Çalıştay sonucunda, Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu Tasarısı Taslağı’nın LGBT mültecilerin haklarını güvenceye alıp almadığına dair bir rapor hazırlanıp, çalıştaya katılan sivil toplum örgütlerinin imzasıyla İçişleri Bakanlığı’na gönderilmesine karar verildi.
  

 


Etiketler: insan hakları, mülteci
İstihdam