05/12/2023 | Yazar: Kaos GL

Hakkında idam cezası istenen İranlı LGBTİ+ aktivisti Sareh, serbest bırakıldıktan sonra güvenli bir ülkeye ulaştı. İran Lezbiyen ve Trans Ağı 6 Rang: Sareh'in özgürlüğü ve güvenliği İran'daki LGBT+ hareketi için önemli bir zaferdir.

İranlı LGBTİ+ aktivisti Sareh serbest! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

İranlı LGBTİ+ aktivisti Sareh, ölüm cezasının iptal edilmesinin ardından ağır kefaletle serbest bırakıldığı cezaevinden bugün (5 Aralık) güvenli bir ülkeye ulaştı.

Sareh, özgürlüğe giden bu zorlu yolculukta kendisine eşlik eden tüm LGBTİ+ aktivistlerine minnettarlığını ifade ediyor. LGBTİ+ topluluğunu, aktivistleri ve #FreeSareh kampanyasını destekleyen küresel toplumu kutluyor.

6Rang (İran Lezbiyen ve Trans Ağı), Sareh’in serbest kalmasının ardından şu açıklamayı yaptı:

“Sareh, 2021'de İran Devrim Muhafızları tarafından İran'ın kuzeybatısındaki Urmiye sınırında tutuklandı. Sosyal medyada cinsel kimliğiyle ilgili savunuculuk yapıyordu. Urmiye Halk ve Devrim Mahkemesi'nin 6. Şubesinin kıdemli müfettişine sevk edildi ve burada "eşcinselliği teşvik etmek", "İslam karşıtı ağlarla iletişim kurmak" ve "Hristiyanlığı teşvik etmek" suçlamalarıyla itham edildi.

“6rang tarafından başlatılan kapsamlı bir kampanyanın ardından, İran ve küresel LGBT+ topluluğunun yanı sıra politikacılar ve sanatçılar da dahil olmak üzere uluslararası toplumun desteğiyle Sareh hakkındaki idam kararı bozuldu ve kefaletle serbest bırakıldı.

“Sareh'in özgürlüğü ve güvenliği İran'daki LGBT+ hareketi için önemli bir zaferdir. Bu zafer, insanlık dışı kararlara asla teslim olmamamız ve haklarımızın ihlal edilmesine karşı direnmek için her türlü çabayı göstermemiz gerektiğini ortaya koymaktadır. Sesimizi küresel ölçekte yüksek sesle duyurmak ve uluslararası insan hakları mekanizmalarını kullanmak, İslam Cumhuriyeti'ne işlediği suçları durdurması için baskı yapmakta faydalı olabilir.

“İranlı LGBT+ topluluğunun küresel toplumla birlikte sarf ettiği tüm çabaların amacına ulaşmış olmasından ve Sareh'in artık çocuklarıyla birlikte özgür ve demokratik bir ülkede yaşayabilmesinden gurur duyuyoruz.”

TIKLAYIN - İranlı LGBTİ+ aktivisti idam riskiyle karşı karşıya!

Ne olmuştu?

Uluslararası Af Örgütü’nün paylaştığı habere göre, 27 Ekim 2021’de tutuklanan İranlı LGBTİ+ aktivisti Sareh, idam riskiyle karşı karşıyaydı. Mayıs 2021’de yayımlanan BBC’nin Irak’ın Kürdistan bölgesindeki LGBTİ+’ların yaşadığı hak ihlallerinden bahseden belgeselinde görünmesinin ardından Ekim 2021’de gözaltına alınan Sareh, 21 gün boyunca alıkonuldu.

Yaşadığı sürecin ardından Türkiye’ye iltica etmeye karar veren Sareh, 27 Ekim günü Türkiye’ye geçmek üzereyken gözaltına alındı. Sareh, Türkiye’ye gelmek için yola çıkmadan önce yakalanması durumunda paylaşılması için arkadaşlarına videolar da bıraktı.

Uzun süre hakkında sağlıklı haber alınamayan Sareh’e dair, 6 Aralık 2021’de Batı Azerbaycan Eyaleti Devrim Muhafızları İstihbarat Örgütü bir açıklama yayımladı. Bu yayımlanan açıklamada Sareh’in adı geçmese de şu ifadeler yer alıyordu:

“Karmaşık, çok katmanlı ve sınır ötesi bir istihbarat operasyonu ile, İranlı kız çocukları ve kadınları yolsuzluk amacıyla komşu ülkelere kaçıran ve [yabancı] istihbarat servislerinin himayesi altında eşcinsel grupları yönlendiren ve destekleyen bir ağın liderini yakaladık.”


Etiketler: insan hakları, dünyadan
İstihdam