26/06/2014 | Yazar: Ömer Akpınar

İranlı LGBTİ aktivistleri: Bugünleri hayal bile edemezdik. Bize destek vermeye devam edin.

İranlı LGBTİ’ler İstanbul Onur Haftası’nda: ‘Tedavi’ değil, özgürlük istiyoruz! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
İranlı LGBTİ aktivistler: Bugünleri hayal bile edemezdik. Bize destek vermeye devam edin.
 
İstanbul LGBTİ Onur Haftası’nın 4. gününde İranlı lezbiyen ve trans ağı 6rang’den (6 Renk) aktivistler İran’daki LGBTİ’lerin (lezbiyen, gey, biseksüel, trans, interseks) sağlık alanında yaşadığı hak ihlallerini anlattılar.
 
“En büyük sorun devlet destekli ayrımcılık”
 
Güvenli bir ülkeye varmak isteyen pek çok İranlı LGBTİ için Türkiye bir geçiş ülkesi. Cinsel yönelim ve cinsiyet kimliklerinin yanı sıra mülteci statülerinden ötürü ayrımcılık yaşayan İranlı LGBTİ’ler görünürlük sıkıntısı yaşadıkları için etkinlikten yalnızca iki konuşmacının fotoğraflarını paylaşıyoruz.
 
6rang koordinatörü Shadi Amin, 2003’ten 2013’e kadar 10 binden fazla kişiye ulaştıklarını belirterek önlerindeki sorunun dinden daha çok homofobi ve transfobiye arka çıkan devlet politikaları olduğunu söyledi.
 
Örgütlerinin ilk günlerinde bugünleri hayal bile edemediklerini ifade eden Amin, İstanbul Onur Haftası’nda İranlı LGBTİ’lerin yer almasının büyük bir başarı olduğunun altını çizdi: “Washington’da değil, Berlin’de değil; mücadelemizi İran’a en yakın yerde, Türkiye’de, İstanbul’da veriyoruz.”
 
İran: Gerçekten bir “trans cenneti” mi?
 
İran Eski Adalet Araştırmacısı Raha Bahraini, eşcinselliğe kırbaç ve idam cezası veren bir ülkenin beden geçişi ameliyatlarını desteklemesinin eşcinseller üzerindeki etkisini tartışmaya açtı.
 
İran’da ve yurtdışında yaşayan 88 gey, lezbiyen ve transla 3 yıl boyunca görüşmeler yapan Bahraini, Justice for Iran (İran için Adalet) ve 6rang’in araştırmasıyla sağlığa erişim hakkında yaşanan kötü muamele ve işkencelere ışık tuttu.
 
“Kaçınız İran’ın translar için bir cennet olduğunu duydu?” sorusuyla başlayan Bahraini, yürüttükleri araştırma sonucunda İran’daki beden geçişi ameliyatlarının sayıca dünyanın geri kalanından oldukça fazla olduğunu belirtti. Bunun sebebini de, eşcinsellerin ve geleneksel toplumsal cinsiyet normlarına uymayanların doktorlar tarafından beden geçiş ameliyatına zorlanmaları olarak açıkladı.
 
“Tedavi” adı altında işkence!
 
Bahraini, araştırmalarıyla İran’da danışmanlık ve “tedavi” amacıyla tıp uzmanlarına başvuran gey, lezbiyen ve transların yaşadıkları hak ihlallerinin ciddi boyutlarda olduğunu ortaya çıkardıklarını paylaştı.
 
İran’da eşcinsellikle ilişkin bilgilerin sansürlenmesinden dolayı sağlık çalışanlarının da konuyla ilgili donanımlı olmadığını söyleyen Bahraini, bilimsel olmayan yöntemlerle “tedavi” adı altında elektro şok tedavileri, gereksiz hormon terapileri ve istenmeyen cinsel ilişkilere zorlayarak işkenceler uygulandığının altını çizdi.
 
Roma: Korkmayın, biz buradayız, yalnız değilsiniz!
 
Lambdaistanbul gönüllüsü Roma ise, LGBTİ mültecilerin öldürülme korkusu içinde ciddî güvenlik sorunları yaşadığını anlattı. Homofobi ve transfobinin yanı sıra mülteciliğin getirdiği ek sorunlarla yüzleşmek zorunda olduklarının altını çizen Roma, “Keşke en büyük derdim erkek arkadaşımla ayrılmam olsa,” dedi.
 
“Korkmayın, biz buradayız, yalnız değilsiniz,” demek için LGBTİ mültecilere yönelik bir danışma hattı (+90 553 544 29 75) oluşturduklarını söyleyen Roma, “iş öyle bir noktaya geldi ki, polisler bu hattı mültecilere önermeye başladı,” dedi.
 
“Bir sene içinde beni 960 kişi aradı. Arayanların yüzde 92’si İranlıydı. Arayanlar kendi dosyalarının hızlandırılmasının yanı sıra tıbbî destek, tercümanlık ve ülkeden çıkış yolları için yardım istiyorlardı. Yürüyecek yol çok uzun. Umarım seneye daha çok insanla konuşur, onları güzel yerlere yönlendiririm.”
 
6rang’in gey, lezbiyen ve transların sağlık alanında yaşadığı hak ihlallerine yer verdiği raporunun İngilizce versiyonuna bu bağlantıdan ulaşabilirsiniz. 

Etiketler: insan hakları, sağlık
İstihdam