08/04/2021 | Yazar: Kaos GL

HDP İstanbul Milletvekili Züleyha Gülüm, Denizli’de dört İranlı mülteci kadın hakkında sınırdışı kararını Cumhurbaşkanı Yardımcısı’na sordu.

“İranlı mülteci kadınlara sınırdışı kararı yasalara açıkça aykırıdır” Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Züleyha Gülüm, Denizli’de dört İranlı mülteci kadının İstanbul Sözleşmesi eylemine katıldıkları gerekçesiyle gözaltına alınması ve haklarında sınırdışı kararı verilmesini Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’a sordu.

Denizli Emniyet Müdürlüğü Yabancılar Şube Müdürlüğü’nde ‘kamu düzenini bozmak’ ve kanuna aykırı eyleme katılmak iddiasıyla tutulan mülteci kadınların gözaltına alındıkları sırada işkence gördüklerini de hatırlatan Gülüm, herkesin önceden izin almadan, silahsız ve saldırısız toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkına sahip olduğunu vurguladı ve ekledi:

“Bu hak mülteciler veya başkaca bir grup ayırt edilmeksizin herkese tanınmış anayasal bir haktır. Ancak buna rağmen mülteci kadınlar keyfi ve hukuka aykırı olarak gözaltında tutulmaya devam edilmektedir.”

“İran Devleti’nin kadınlara yönelik uyguladığı ayrımcı ve zorba hukuk sistemi göz önünde bulundurulduğunda, Türkiye’ye iltica etmiş söz konusu kadınların sınır dışı edilmeleri halinde işkence ve hapis cezasıyla karşı karşıya kalacakları ve can güvenliklerinin tehlikeye atılacağı açıkken sınır dışı edilmeleri hem uluslararası sözleşmelere hem de yasalara açıkça aykırıdır.”

Gülüm yürürlükte olan ve uygulanmak zorunda olunan İstanbul Sözleşmesi’nin 61. Maddesi gereğince uluslararası hukuk çerçevesindeki yükümlülükler uyarınca ‘geri göndermeme’ ilkesini de hatırlattı:

“Statüsü ve ikamet durumuna bakılmaksızın korumaya muhtaç, kadınlara yönelik şiddet mağdurlarının hayatlarının risk altında olabileceği veya işkenceye veya insanlık dışı muameleye ve cezalandırmaya maruz kalabilecekleri hiçbir ülkeye hiçbir durum altında iade edilmeyecekleri güvence altına alınmıştır.”

Gülüm şu soruları yöneltti:

1)   İranlı 4 kadın mültecinin Denizli’de ‘İstanbul Sözleşmesi Yaşatır’ eylemine katıldıkları gerekçesiyle gözaltına alınarak haklarında sınır dışı kararı alındığı doğru mudur? İranlı mülteci kadınların gözaltına alınma gerekçeleri nedir?

2)   Anayasanın 34. Maddesi hükmüne göre silahsız ve saldırısız gerçekleşen ve kadınların barışçıl taleplerini içeren eylem ve gösterilerinin kanunsuz olarak nitelendirilmesi ve kamu düzenini bozduğu gerekçesi neye dayandırılmaktadır?

3)   İranlı kadınlara gözaltına alınırken işkence edildiği iddiası doğru mudur? İşkence failleri hakkında soruşturma başlatılacak mıdır?

4)   Türkiye’nin tarafı olduğu Cenevre Sözleşmesi ve Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu’na göre geri gönderme yasağına tabi bulunan İranlı kadınlar hakkında sınır dışı kararı verilmesi hukuka aykırı değil midir?

5)   Yürürlükte bulunan İstanbul Sözleşmesi’nin 61. Maddesi gereğince işkence ve insanlık dışı muameleye maruz kalma ihtimali bulunan kadınların iade edilmeyecekleri güvence altındadır. Sözleşmeyi ihlal eden kararlar hukuka ve kanuna aykırı değil midir? 


Etiketler: insan hakları, kadın, mülteci, nefret suçları
İstihdam