22/04/2017 | Yazar: Kaos GL

Denizli’de polisin sınır dışı etmek üzere gözaltına aldığı İranlı biri trans iki kadın mültecinin sınır dışı işlemi geçici olarak durduruldu.

İranlı mültecilerin sınır dışı işlemi geçici olarak durduruldu Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Denizli’de polisin sınır dışı etmek üzere gözaltına aldığı İranlı biri trans iki kadın mültecinin sınır dışı işlemi geçici olarak durduruldu.

18 Nisan akşamı çalışma izni olmadan çalıştıkları iddiasıyla Denizli’de polisler tarafından gözaltına alınan İranlı iki mülteci, kendilerine ya da avukatlarına iletilmiş sınır dışı kararı olmamasına rağmen sınır dışı edilmeye çalışıldı. Hem avukatların hem İranlı LGBTİ mültecilerin hem de mülteci hakları alanında çalışan aktivist ve örgütlerin mücadelesi sayesinde planlanan sınır dışı 21 Nisan 2017 tarihinde gerçekleşmedi.

18 Nisan akşamından beri Denizli Kınıklı Karakolunda İran’a gönderilmek üzere bekletilen mülteciler, vekâlet olmadığı gerekçesiyle avukatlarıyla görüştürülmedi. Mülteciler dün gece avukatlarına haber verilmeksizin Silivri Geri Gönderme Merkezi’ne götürüldüler. Denizli İl Göç İdaresi yetkilileri “vekaletiniz yok” diyerek avukatların bilgi alma talebini reddettiler.

AYM başvurusu kabul edildi 

Sınır dışına ilişkin olarak Av. Tezcan Çakmak, Av. Hayriye Kara, Av. Rıza Yalçın Koçak ve Av. Levent Pişkin, trans mülteci adına tedbir talepli 20.04.2017 tarihinde AİHM'ne tedbir talepli başvuruda bulundu. Başvuruya ilişkin olarak 21.04.2017 tarihli kararıyla AİHM başvurucu hakkında sınır dışı kararı varsa gönderilmesini ve AYM’ye başvuru yapılmışsa ona ilişkin evrakların gönderilmesini istedi ve bu belgeler ulaştıktan sonra başvurunun değerlendirilmesine karar verdi.

Trans mültecinin avukatı Gamze Saymak 21.04.2017 tarihinde AYM tedbir talepli başvuruda bulundu. AYM 21.04.2017 tarihli kararıyla başvurucunun yaşamına ya da maddi veye manevi bütünlüğüne yönelik ciddi bir tehlike bulunup bulunmadığının değerlendirilebilmesi için bilgi ve belgelere ihtiyaç duyulduğunu, bununla birlikte araştırma sürecinde sınır dışı işleminin gerçekleşmesi halinde telafisi imkansız sonuçların ortaya çıkabileceği gerekçesiyle, trans mültecinin İran'a sınır dışı edilmesi işleminin geçici olarak durdurulmasına karar vermiştir.

Av Gamze Saymak süreci şöyle aktardı: “Baro tarafından görevlendirildiğimizi söylediğimizi halde vekaletimiz olmadığı gerekçesiyle, İl Göç Müdürlüğü tarafımıza hiçbir bilgi ve belge vermedi ve dosyayı incelememize izin vermedi. Denizli İl Göç Müdürlüğü İdare Mahkemesinde açılan davaya ve AYM’ye yaptığımız tedbir talepli başvuruya ilişkin belgeleri bile kabul etmek istemedi. Uzun uğraşlar sonucunda belgeleri verebildik.”

 “AYM tedbir talebini kabul etti, karar elimize ulaşır ulaşmaz Kınıklı Karakolu memurlarına kararı iletmek istedik. Ancak kendilerinin yetkisi olmadığı gerekçesiyle kararı almayı reddettiler.”


Etiketler: insan hakları, mülteci
İstihdam