25/09/2007 | Yazar: Kaos GL

BM toplantıları için New York’ta bulunan İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad

İran’da eşcinsel yokmuş Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı BM toplantıları için New York’ta bulunan İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, Columbia Üniversitesi’nde yaptığı konuşmasında İran’da eşcinsellerin olmadığını söyleyince salonda gülüşmeler oldu. Ahmedinejad ısrarcıydı: ‘İran’da sizin ülkenizdeki gibi eşcinseller yok.’

İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, konuşma yapmaya davet edildiği Columbia Üniversitesi’nde pek de hoş karşılanmadı. Ahmedinejad’a konuşma olanağı tanıdığı için yoğun eleştiriler alan Columbia Rektörü Lee Bollinger, kendisine söz hakkı tanımadan önce İran liderine sert bir şekilde yüklendi. Bollinger, Yahudi soykırımını inkar eden İran Cumhurbaşkanı’na ‘Ya utanmaz bir kışkırtıcısınız. Ya da şaşırtıcı derecede eğitimsizsiniz’ dedi.

Bollinger, ‘Yahudi soykırımını inkar ederek okumamış ve cahilleri ikna edebilirsiniz ama böyle bir yere geldiğinizde gülünç duruma düşüyorsunuz. Sayın Cumhurbaşkanı, dar kafalı ve gaddar bir diktatörün bütün özelliklerini taşıyorsunuz’ dedi.

Bu sert eleştirilerin ardından kürsüye çıkan Ahmedinejad ise Bollinger’i Amerikan basını ve politikacıların baskısı nedeniyle kendisine karşı dostça davranmamakla suçladı.

‘Soykırımın bedelini Filistinliler ödüyor’

İran Cumhurbaşkanı, İsrail’in Yahudi soykırımını Filistinlilere kötü muamelede bulunmak için kullandığını söyledi.

Ahmedinejad ‘Ben Yahudi soykırımının olmadığını söylemiyorum. Neden Filistinliler hiçbir ilgileri olmayan bir olayın bedelini ödüyor. Bu olay Avrupa’da olmuştur. Filistinliler herhangi bir rol oynamamıştır’ dedi.

‘İran’da eşcinsel yok’

Bu arada, İran Cumhurbaşkanı, üniversitedeki kısa konuşmasının ardından soru cevap bölümünde, ülkesinde eşcinsellere yönelik tutumla ilgili sorular üzerine ‘İran’da eşcinsel olmadığını’ söyledi ve ‘İran’da eşcinseller olduğunu kim söylemiş?’ diye sordu.

‘İran’da böyle bir olay yok. Bunun olduğunu size kim söyledi bilmiyorum’ diye konuşunca üniversite salonundaki izleyicilerin gülüşmeleriyle karşılaşan Ahmedinejad, ‘İran'da sizin ülkenizdeki gibi eşcinseller yok’ ifadesini kullandı.

İran Cumhurbaşkanı Ahmedinejad’ı dinlemeye gelen bazı öğrencilerin ‘Ahmedinejad şeytanını durdurun’ yazılı tişörtler giymesi dikkat çekti.

Öte yandan üniversite dışında da Ahmedinejad’ın protesto edildiği gösteriler düzenlendi.

*Konuyla ilgili haberler:

[[24 Ağustos: İran’da bir idam daha]]

[[‘Suçları’ birbirlerini sevmeleriydi]]

[[Burada transeksüel olmak İran’da olmakla aynı]]

[[‘Rejimler değil kutsal olan hayattır’]]

[[İranlı bir lezbiyenin çığlığı]]

[[İran bir eşcinseli daha idam etti]]

[[İran’da "Bazen Oluyor"]]

[[AIDS'e karşı İran'dan ilaç]]

[[Eşcinsel idamlarına son verilsin']]




Etiketler: insan hakları, mülteci
nefret