09/06/2010 | Yazar: Kaos GL

Express dergisi yazarı İrfan Aktan’ın Kürt açılımını konu edinen bir yazısında yaptığı bir alıntıdan dolayı 1 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırılmasına uluslararası

Express dergisi yazarı İrfan Aktan’ın Kürt açılımını konu edinen bir yazısında yaptığı bir alıntıdan dolayı 1 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırılmasına uluslararası gazetecilik örgütleri Türkiye’yi kınayan açıklamalarla tepki gösteriyor. Hapis kararını “hayal ürünü ve keyfi” olarak eleştiren Sınır Tanımayan Gazeteciler örgütünün önceki gün yaptığı açıklamasından sonra bir açıklama da merkezi Brüksel’de bulunan Uluslararası Gazeteciler Federasyonu’ndan (IFJ) geldi. 

125 ülkede 600 bin gazeteciyle çalışan federasyon bugün yaptığı açıklamada Aktan’a verilen hapis cezasını “öc alıcı ve toleranstan yoksun” olarak nitelendirerek kınadı. 

IFJ Genel Sekreteri Aidan White yaptığı açıklamada “Öç alıcı ve toleranstan yoksun olan bu cüretkâr karar Türkiyeli gazetecileri korkutmayı amaçlamaktadır” dedi. White, “Bu dava, anti-terör yasalarının ifade özgürlüğünü engellemek için nasıl kullanıldığını açıkça ortaya koymuştur” vurgusu yaptı. 

KARAR AB İSTEĞİNE GÖLGE DÜŞÜRÜYOR 
Hapis kararının, Türkiye’deki ceza yasası ve anti-terör kanunlarının yeniden düzenlenmesi için bir kampanya yürüten basın camiasında oldukça sert bir şekilde eleştirildiğine dikkat çekilen açıklamada basın özgürlüğüne yönelik Türkiye’de yaşanan mevcut durumun “ülkenin Avrupa Birliği’ne üyelik isteğine gölge düşürmekte” olduğu ifade edildi. 

Türkiye’nin demokratik ve çoğulcu bir toplum için gerekli ehliyeti sergilemesi gerektiğini vurgulayan genel sekreter Aidan White, “Israrla basın özgürlüğünü güvence altına alamaması ülkenin AB gibi bir topluluğa katılmaya hazır olmadığını göstermektedir” yorumunda bulundu. 

TGS: YASA DEMOKLESİN KILICI GİBİ 
Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Başkanı Ercan İpekçi de İrfan Aktan’a verilen hapis cezasını hatırlatarak “Mahkemeler tarafından alınan kararları ve yasal düzenlemeleri eleştiriyoruz çünkü bunların tamamı hukukun genel ilkelerine ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin kararlarına aykırı’” dedi. 

İpekçi, yaptığı açıklamada “Ceza yasasındaki belirli hükümler ve anti-terör yasası gazetecilerin üzerinde Demokles’in kılıcı gibi sallanmaktadır” ifadelerini kullandı.
İLETİŞİM FAKÜLTESİ GAZETECİYE SAHİP ÇIKTI 
Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi, eski öğrencisi gazeteci İrfan Aktan’a sahip çıkarak hakkında verilen hapis kararını kınadı. 
Aktan’ın mezunu olduğu Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi, eski öğrencisine yönelik hapis kararını sert bir dille “protesto” etti. 

Fakülte’den yapılan açıklamada İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesi'nin, Express dergisinde yayımlanan "Bölgede ve Kandil'de Hava Durumu/ Mücadele Olmazsa Çözüm Olmaz" başlıklı yazısı nedeniyle gazeteci İrfan Aktan'a verdiği hapis cezası hatırlatılarak “bu kararı protesto ediyoruz” denildi. 

Hapis kararı ve karara zemin oluşturan Terörle Mücadele Kanunu’nun, “çok açıktır ki Kürt meselesiyle ilgili haberciliğin bedelini gazetecilere ödettiğinin” vurgulandığı açıklamada şu ifadelere yer verildi: 

“Bu karar, Türkiye'de sadece etik ilkelere dayalı, adil ve çok sesli bir haberciliğin değil, haber alma özgürlüğünün de tehlikede olduğunu bir kez daha göstermiştir. Her demokratik toplumda olduğu gibi Türkiye'de de yasaların gazetecilik mesleğini hakkıyla yerine getirenleri, gazetecileri değil, medyada savaş çığırtkanlığı yapanları ve ayrımcılığın türlü biçimini sıradanlaştıranları engellemesi gerektiğine inanıyoruz.


Etiketler: insan hakları
İstihdam