29/11/2021 | Yazar: Murat Köylü

Kaos GL, İrlanda Psikologlar Cemiyeti’nin iyi uygulama kılavuzunu Türkçeye çevirdi.

İrlanda Psikologlar Cemiyeti’nin İyi Uygulama Rehberi Türkçede Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Kaos GL, İrlanda’da psikologlar için resmi meslek odası niteliğindeki İrlanda Psikologlar Cemiyeti’nin iyi uygulama kılavuzunu Türkçeye çevirdi.

Türkçe çeviri için Yıldız Tar’ın önsözü ile yayımlanan ve tam adı “Lezbiyen, Gey ve Biseksüel Danışanlar için İyi Örnekler Rehberi” olan kılavuz, psikologlara ve ruh sağlığı çalışanlarına standartlar öneriyor ve bu minvalde Cemiyet’in genel Etik Kodu’nun LGB kişiler özelinde açımlanması olarak kabul ediliyor.

Rehber, İrlanda’nın “azınlıklara” dönük muamele bağlamında kötü bir tarihi olduğunu anımsatıyor ve psikolojinin de bu suçlara bazen sessiz kalarak bazen bizzat destekleyerek katkıda bulunduğunun altını çiziyor. Tam da bu noktada rehber, esas amacını LGB’lerin eşitlik ve özgürlük mücadelesine psikologların sesini katmak olarak açıklıyor.

irlanda-psikologlar-cemiyeti-nin-iyi-uygulama-rehberi-turkcede-1

Rehberde neler var?

Rehber, psikologların LGB danışanlara dönük hizmetlerinin ötesine geçerek onlara bir savunuculuk misyonu öneriyor. Bunu yaparken okuyucu ve uygulayıcılarının LGB kişilerin politik bağlamına ışık tutacak bir “Cinsel Yönelim Dil ve Kavramlar” bölümünden destek alıyor.

Bir diğer bölümde ise LGB kişiler için “iyi oluş” halini insan hakları ilke ve değerleri temelinde ve ayrımcılık deneyimleri çerçevesinde açıklıyor.

Daha teknik bir kurgu ve içeriği olan “Doğru Uygulama Rehberi” adlı bölüm ise psikologlara yapmaları ve yapmamaları gereken çeşitli tavsiyelerde bulunuyor ve bir açıdan “standart muamele” çerçevesini örüyor.

“Olumlayıcı Terapi” adlı son bölüm de bir öncekinin izinden giderek psikoloji mesleğine bir mesleki kimlik belirliyor. Lezbiyen, gey ve biseksüel kişilerin insan haklarını koruma ve destekleme perspektifinden bir kimlik…

Rehberin tamamına erişebilmek için lütfen tıklayınız.

* Bu yayın, Avrupa Birliği'nin mali desteği ile hazırlanmıştır. İçeriğin sorumluluğu tamamıyla KAOS GL’ye aittir ve AB’nin görüşlerini yansıtmamaktadır.

lgbti-esitligi-icin-kat-edilecek-cok-mesafe-var-yayini-turkcede-1


Etiketler: insan hakları, yaşam, sağlık, dünyadan, danışmanlık
İstihdam