15/03/2018 | Yazar: Gözde Demirbilek

İrlanda’da eşcinsel “onarım terapisinin” yasaklanması için yasa tasarısı sunuldu.

İrlanda’da “onarım terapisinin” yasaklanması için tasarı Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

İrlanda’da eşcinsel “onarım terapisinin” yasaklanması için yasa tasarısı sunuldu.

Sawyer Tuller'ın Brezilya'da eşcinsel “onarım terapisine” karşı tasarladığı t-shirt.

İrlanda’da eşcinsel “onarım terapisinin” yasaklanması gündeme geldi. Senato üyesi Fintan Warfield, partisi Sinn Féin adına uygulamanın yasaklanması yönündeki yasa tasarısını sundu.

Tasarı “herhangi bir kişinin cinsel yönelimini ve cinsiyet ifadesini değiştirmeyi, baskılamayı ve ortadan kaldırmayı amaçlayan uygulamaları” hedef alıyor. Watfield tasarıyı sunarken “Onarım terapisi, Birleşmiş Milletler İşkenceye Karşı Komite, Avrupa Parlamentosu ve İrlanda Psikoterapi Konseyi kurumları tarafından dünya çağında kınanmış bir uygulamadır” ifadelerini kullandı.

2009'dan bu yana

İrlanda Sosyal Hizmet Uzmanları Derneği (IASW), 2009 yılında onarım terapisinin eşcinselliğin hastalık olduğuna dair yanlış inanışa dayandığını söylemişti. İrlanda’daki onarım terapisine karşı çıkmak üzere temsilciler IASW yıllık genel toplantısında oy vermişti.

Parlamento’nun çağrısının ardından

Hâlen ülkede uygulamayı gerçekleştiren ve gençlerin hayatlarını tehlikeye atan uzmanlar olduğunu ifade eden Warfield, araştırmacı gazeteciliğin zararlı uygulamaya ışık tuttuğunu ve bir an önce yasaklanması gerektiğini savundu. Yasaya desteği için NXF’e (Ulusal LGBT Federasyonu) teşekkür etti.

Avrupa Parlamentosu’nun üye ülkelere uygulamayı yasaklama çağrısından kısa bir süre sonra gelen tasarı Senato’da 21 üye tarafından imzalandı.

Parlamento, raporunda “Parlemento, LGBTİ dönüşüm terapilerini, trans kimliklerin hastalık olarak görülmesini yasaklamayı ve tüm üye devletleri cinsiyet kimliği ve cinsiyet ifadesi özgürlüğüne saygı duyan ve buna benzer önlemleri almaya çağırıyor” ifadelerini kullanmıştı. 

Bu kınama ve çağrı, Avrupa Parlamentosu’nun özel olarak dönüşüm terapilerini reddetme konusundaki ilk adımıydı.


Etiketler: insan hakları, sağlık
nefret