24/01/2022 | Yazar: Kaos GL

Azerbaycan’da LGBTİ+ aktivisti İsa Şahmarlı’nın, aramızdan ayrılmasının üzerinden sekiz yıl geçti.

İsa Şahmarlı’nın anısına: “Destek almaktan çekinmeyin, bir ihtimal daha var” Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

UYARI: Bu haber intihara ilişkindir. Detaylara girilmese de yaşananlar aktarılmaktadır. İçerik daha önce şiddete, ayrımcılığa, nefrete uğrayan ya da şahit olan kişiler için o anları tetikleyebilir, travmatik etkiler yaratabilir. Böyle bir durumda size destek olabileceğini düşündüğünüz ruh sağlığı uzmanına ulaşabilir, şehrinizdeki LGBTİ+ oluşumu ile bağlantıya geçebilir veya destek için 17 Mayıs Derneği’ne yazabilirsiniz.

Azerbaycan’da LGBTİ+ aktivisti İsa Şahmarlı’nın, aramızdan ayrılmasının üzerinden sekiz yıl geçti.

Azerbaycan’da kadınların ve LGBTQ+'ların hakları için feminist mücadele yürüten Femkulis; İsa Şahmarlı’nın ölüm yıldönümünde şu notu paylaştı: “Ataerkilliğe karşı omuz omuza mücadeleye devam edeceğiz. Bu dünya senin renklerini taşıyacak” dedi.

İsa Şahmarlı hakkında

2012 yılında Azad LGBT’yi kuran, başkanlığını üstlenen; LGBT odaklı eğitim materyalleri ve medya temsili üzerine çalışan İsa arkasında “Gidiyorum. Herkes hakkını helal etsin. Bu ülke, bu dünya bana göre değil... Mutlu olmak için gidiyorum... Anneme de onu çok sevdiğimi söyleyin. Hepiniz ölümümde günahkârsınız. Bu dünya benim renklerimi taşıyacak kadar güçlü değil. Elveda” notu bırakarak intihar etmişti.

Yaşamlarımız değerli

Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı’ndan Psikiyatr Doç. Dr. Koray Başar, KaosGL.org’a verdiği röportajında intiharları önlemek için yapılması gerekenleri şöyle sıralıyordu:

“Ayrımcılık ve damgalanmanın bu kadar hakim olduğu bir toplumda yaşıyor olsak da yapılabilecek bir şeyler var. Ölüm veya insanın kendine zarar vermesi dışında “bir ihtimal daha var” cümlesini vurgulamak gerekiyor. Şiddet pornografisinden bahsedilir ya, korkarım ki intiharla ilgili de benzer bir durum var. Bilgi olarak intiharı verirken bunu “akla yatkın, yaşananların olağan sonucu” gibi vermemek gerekiyor. “Olmaması için ne yapmak gerekirdi” sorusuna cevap vermek gerekiyor. Paylaşmamaktan bahsetmiyorum. Bu daha da görünmez hale gelmesine yol açar. Kast ettiğim, bu konuda nasıl daha uyanık olunur? LGBTİ örgütlerine de bu noktada görev düşüyor. İntihar veya kendine zarar verme eşiğindeki bir kişi için neler yapılabilir? Bu soruya birlikte yanıt aramak, insanların kendi yaşam koşullarına en uygun çözüm yollarını oluşturmak gerekiyor. Dayanışma ağı oluşturmamız lazım.”

 


Etiketler: insan hakları, dünyadan
2024