03/01/2015 | Yazar: Derya Barış

IŞİD, kadınlara "cihada destek vermeleri" için çocuklarını bir cihat savaşçısı olarak yetiştirmelerini emreden bir rehber yayınladı.

IŞİD’ten kadınlara ‘rehber’: ‘Cihat için çocuk yetiştirin!’ Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
IŞİD, kadınlara "cihada destek vermeleri" için çocuklarını bir cihat savaşçısı olarak yetiştirmelerini emreden bir rehber yayınladı.
 
Cihat’ta Kızkardeşlerin Rolü adlı el kitabında, çocuklara cihadi websitelerinin gösterilmesini, yatmadan önce cihat içerikli masallar anlatılması ve okçuluk gibi hedef alma becerilerini geliştirebilecekleri sporlar konusunda cesaretlendirilmesi öneriliyor.
 
Kadınlara çocuklarını doğdukları andan itibaren eğitmeleri, yedi yaşın bunun için geç olabileceği söyleniyor ve ekleniyor: “Sakın ilk birkaç yılda küçük kulakların ve gözlerin algıladıklarının yaşam boyu süren etkisini küçümsemeyin!”
 
“Çocuklara televizyon yasaklanmalı!”
 
Radikal İslamcı doktrinle yetiştirme biçimini içeren bu kitap Ortadoğu Medya Araştırmaları Enstitüsü’nün yeni raporuyla dikkat çekti.
 
Rehber, genç erişkinlere, antrenman yapmayı bir eğlenceye dönüştürmeyi önerirken eğlencenin Batı’daki çocukların televizyonlarında görülen dans ve müzik olmadığını da özellikle vurgulanıyor. Örgüt, utanmazlığı, anarşiyi ve gelişigüzel şiddeti öğrettiği için çocuklara televizyonun yasaklanmasını söylüyor.
 
Enstitü yöneticisi Steven Stalinsky, 2015’in ilk günleri itibarıyla gelinen noktanın, el-Kaide ve dünya üzerinde onunla bağlantılı IŞİD gibi örgütlerin  gelecek nesillerin savaşçılarını yetiştirmek için büyük çaba sarf ettiklerini kaydetti. Stalinsky ayrıca, örgütlerin bu konuya ‘yatırım’ yaptığını da sözlerine ekledi.
 
“Bu grupların tüm dünyayı cihat anlayışıyla kuşatmak istediğini anlamak önemlidir” diyen Stalinsky, açıklamasında “Irak ve Suriye’de, yakın gelecekte veya bir sonraki kuşakta ne olursa olsun hali hazırda Bağdadi’nin çocukları, bin Ladin’in torunlarının beyni nefret, cihat ve bu yolda şehadet aşkıyla yıkanmış durumda” ifadelerini kullandı.
 
“Çocuklar silahvari oyuncaklarla oynamalı!”
 
Kitapta, hedef alma becerisini geliştirmek için dart, kaslarının gelişmesi için kayak ve ev-dışında yaşamayı öğrenmek için de kamp yapma gibi aktiviteler kadınlara çocuklarının gelişmesinde kullanılacak temel alternatifler olarak sunuluyor.
 
Kitaptaki diğer tavsiyelerden biri de gerçek silah sahibiyken çocukların erişiminden uzak tutmak gerektiği ancak yine de çocukların silah benzeri oyuncaklarla oynamasını sağlamak. Çocukların silahvari oyuncaklarla yapacakları hedef vurma egzersizlerinin öfkelerini yönlendireceği söylenirken, annelere de kimin hedef olduğu kimin hedef olmadığı konusunda çocuklarını bilinçlendirmeleri telkin ediliyor.
 
IŞİD’le bağlantılı Twitter hesaplarından da “hilafetin çocukları” ve “aslan parçaları” ifadeleriyle elleri bıçak ve ağır makineli silah tutan çocukların fotoğraflarının paylaşıldığı bilgisini de kaydeden yetkililer,  bu ve buna benzer rehberlerin IŞİD militanları tarafından çocuk yetiştirmede hâlihazırda kullanılan teknikleri içerdiğini düşünüyor.
 
Avustralya Başbakanı tarafından da doğrulanan bir fotoğrafta ise, bir çocuğun kesilmiş bir başı tutarak poz verdiği ve babasının bunu kayıt altına aldığı ifade ediliyor.
 
Lidia Herrera isimli İtalyan anne, oğlunun kaçırılmasıyla ilgili şu açıklamada bulunuyor: “Küba’da akrabalarımı ziyarete gittiğim sırada eşim çocuğa bakmak yerine onu da kaçırıp IŞİD’e katıldı. Kendisi öldü ve çocuğumun gözü dönmüş militanlar tarafından yetiştirilmesine izin vermiş oldu.” İtalyan anne, oğlunu bir yılın ardından ilk görüşünün çocuğun elinde kesilmiş bir başla olan fotoğrafı olduğunu da ekliyor.
 
İtalyan polisi ise, IŞİD çetesine insan desteği sağlayan terör örgütü bağlantılı bir grubun İtalya’nın kuzeyinde varlığını sürdürdüğünü ve bu grubun arandığını bildirdi.
 
El kitabının diğer IŞİD yayınları gibi nereden yayınlandığı bilinmese de, Ortadoğu Medya Araştırmaları Enstitüsü MEMRI ve Runa Han adlı aşırı İslamcı IŞİD destekçisinin İngiltere’de görülen davasındaki mahkeme heyeti belgenin IŞİD tarafından yayınlandığını doğruluyor.
 
Not: Haberin kaynağında ve arama motorlarında bulunmasına karşın, bahse konu fotoğrafların ve çocukların yüzünü içeren görsellerin yayımlanması meslek etiği gereğince yanlış bulunduğundan kullanılmamıştır.
 

Etiketler: kadın
İstihdam