30/01/2024 | Yazar: Kaos GL

SPoD, Santa Maria Kilisesi’nde Pazar ayinine 2 saldırgan tarafından silahlı saldırı düzenlenmesiyle ilgili açıklama yayınlayarak “Önleyici mekanizmaların oluşturulmasını talep ediyoruz” dedi.

“İskeletini nefretin oluşturduğu bu katliam girişimini büyük öfke ve üzüntü ile karşılıyoruz” Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Fotoğraf: AP, Emrah Gürel

Sosyal Politika, Cinsiyet Kimliği ve Cinsel Yönelim Çalışmaları Derneği (SPoD), 28 Ocak Pazar günü İstanbul Sarıyer Büyükdere’deki Santa Maria Kilisesi’nde Pazar ayinine maskeli 2 saldırgan tarafından silahlı saldırı düzenlenmesinin ardından açıklama yayınladı.

Dernek açıklamada etkin bir soruşturma süreci yürütülerek faillerle birlikte ilgili bütün sorumluların da cezalandırılmasını, olası saldırıların önüne geçilebilmesi için önleyici mekanizmaların oluşturulmasını talep etti:

“İskeletini nefretin oluşturduğu bu katliam girişimini büyük öfke ve üzüntü ile karşılıyoruz! Şiddetle kınıyoruz!

Bu tür nefret saldırılarının hafızası ne yazık ki Türkiye’nin pek çok farklı kesimi gibi LGBTİ+ toplumumuzda ve hareketimizde de mevcuttur. Santa Maria Kilisesi saldırısı, yeni olmadığı kadar hedefsiz, kişisel husumete dayanan, anonim ve rastgele bir girişim de değildir. Bu saldırıyı kimlerin üstlendiğinden ziyade nasıl mümkün kılındığını tartışmak elzemdir. Nefretin, kutuplaşmanın, damgalamanın, hedef göstermenin; politik stratejilerle, söylemsel hatlarla, siyasi ve kültürel hamlelerle nasıl adım adım örüldüğünü, cezasızlık politikalarıyla faillerin, teşvikçilerin nasıl cesaretlendirildiğini, önce kimlerin hayatına kan, şiddet ve ölüm olarak döndüğünü çok iyi biliyoruz!

Çok değil, daha 2 ay önce Hrant Dink’i öldüren tetikçi Ogün Samast serbest bırakıldı. Cinayetin gerçek failleri ise hiçbir zaman ortaya çıkarılmadı, aksine Ogün Samast kendisini serbest bırakan düzen tarafından korundu. Bugün ise aynı düzen acıyla haberini aldığımız bu saldırıyı mümkün kılmaktadır.

Yine biliyoruz ki kiliseler nezdinde cemaatler, cemaatler nezdinde toplumlar, halklar, farklı etnik ve inanç grupları, yani yurttaşlar, barış talebinden ve birlikte yaşama ısrarından vazgeçmeyenler hedeflenmektedir. Biliyoruz ki bu saldırı ‘komşularımıza’, ‘misafirlerimize’, ‘birlik, bütünlük ve huzurumuza’ ya da ‘ülkemizdeki renklere’ değil, hepimize bütün gerçekliğiyle verilen bir mesajdır!

Bu tür katliam girişimlerinin ve bu girişimlerin zeminini oluşturan nefret siyasetinin, nefret suçlarının, bu suçları pekiştiren cezasızlık politikalarının, ayrıştırıcı ve kutuplaştırıcı politikaların her zaman karşısında yer alacağız! Etkin bir soruşturma süreci yürütülerek faillerle birlikte ilgili bütün sorumluların da cezalandırılmasını, olası saldırıların önüne geçilebilmesi için önleyici mekanizmaların oluşturulmasını talep ediyoruz!

Başta Santa Maria Kilisesi cemaati olmak üzere Hristiyan toplumuna geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz. Yaralı ve kayıp yakınlarına ise sabır ve şifa diliyoruz.”


Etiketler: insan hakları, nefret suçları, din/inanç
İstihdam