14/03/2022 | Yazar: Kaos GL

İnsan Hakları Derneği (İHD) İskenderun Şubesi, İskenderun T Tipi Kapalı Cezaevi'nde tutulan LGBTİ+'lar ile hasta tutukluların durumuna dair rapor hazırladı.

İskenderun Cezaevi’nde LGBTİ+ ve hasta mahpuslara işkence Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Mezopotamya Ajansı’nın haberine göre, İnsan Hakları Derneği (İHD) İskenderun Şubesi, İskenderun T Tipi Kapalı Cezaevi'nde tutulan LGBTİ+'lar ile hasta tutukluların durumuna dair rapor hazırladı.

Raporun detaylarını şube binasında düzenledikleri basın toplantısı ile paylaşan İHD Merkezi Cezaevi Komisyonu üyesi avukat Mehtap Sert, tutukluların başvurusu üzerine cezaevine gittiklerini söyledi. 

Sert, tutukluların ortak şikayetlerinin sağlığa erişemedikleri ve güvende olmadıkları yönünde olduğunu belirtti. Sert, özelikle hasta ve LGBTİ+’lara ilişkin bilgiler paylaştı.

Tedaviye erişim engelleniyor

Avukat Mehtap Sert’in paylaştığı bilgiler arasında birçok hak ihlali yer aldı. Sert’in rapordan aktardıkları şu şekilde: 

“Ş.K., trans bir kadın. Aynı zamanda Buerger hastasıdır. Tedavi yetersiz kalıyor. Verilen ilaçlar iyileştirmediği gibi hijyen olmadığı için pansuman da fayda etmiyor. Cezaevinde de revir koğuşunda yatması gerekiyor. Adli Tıp 3’üncü İhtisas Kurulu 2021’de 14333 sayılı kararında ‘reviri olan cezaevinde yatmalıdır’ kararı vermiş. Kendisi, cezaevine Sağlık Bakanlığı’na, Adalet Bakanlığı’na, İskenderun Cumhuriyet Başsavcılığı’na Adli Tıp Kurumu’na 14 Ocak ile 3 Mart tarihleri arasında dilekçeler yazmış.  Dilekçelerinin gönderilmediğini, akıbeti hakkında bilgi verilmediğini söyledi. Rehabilitasyona ihtiyacı olmasına rağmen kurumdaki psikologla görüştürülmediğini belirtti.”

“E.Ö., LGBTİ+. Bipolar bozukluğu var. Tedavisinin engellendiğini söyledi.”

“M.E. LGBTİ+. 2019 yılında Alanya’da uyum süreci başlamış. Hormon ilaçları alıyor. Kıyafetlerine karışıldığını, sürekli hakarete uğradığını, fiziki temasta bulunduklarını söylüyor. Bel düzelmesi ve bel fıtığı hastalığı var. Doktora götürmüşler ancak ilaçları verilmiyor. Tedavisinin yapılmadığını ifade etti.”

Zorla saçları kesiliyor

“M.G., LGBTİ+. Saçlarını zorla kestirdiklerini, sürekli gerekli gereksiz odasına girildiğini ve kaba dayağa maruz kaldığını söyledi.”

“C.K. de trans. Zorla saçının kestirdiklerini E.G. ve Ş.Y. tarafından koğuşta istismar edildiğini söyledi. Hücrede kalıyor. Koğuşa geçmek istiyor. Başka bir adli mahkum H.A. tarafından istismar edildiğini, şikayet etmesine rağmen cezaevi idaresinin H.A.'yi Diyarbakır‘a sürgün gönderdiğini ve olayın üstünü örtmek ve şikayetinden vazgeçirmek için eziyet gördüğünü ifade etti. Şikayetini devam ettirmek istiyor. Bunun için güvende olmadığını düşünüyor. Kronik tansiyon ve şeker hastası, ilaçlarının verilmediğini ve revir taleplerinin kabul edilmediğini belirtti.” 

“N.U. LGBTİ+ birey de yine H.A.’nın istismarına uğrayan bir başka kişi. Daha öncede ruh ve sinir hastalıları hastanesinde yatmış. O da şikayetinden vazgeçsin diye psikolojik baskı yapıldığını söylüyor. Dilekçelerinin kayda alınmadığını psikologla görüştürülmediğini, hücrede kaldığını ifade etti. Güvende olmadığını düşünüyor.”

Av. Sert, LGBTİ+’lara yönelik cinsel istismar olayının üstünün kapatılmak istendiğini belirterek, “İskenderun T Tipi Cezaevi’nde sayıları artan LGBTİ+ mahpusların kişiliklerine saygı duyulması ve mahpusları küçük düşürecek davranışlar, istismar, şiddet kullanılması ve taciz edilmesine son verilmesi gerekiyor. Yine bu suçlarda bulunan görevliler hakkında gerekli işlemlerin yapılması idarenin sorumluluğundadır" dedi. 


Etiketler: insan hakları
İstihdam