23/12/2022 | Yazar: Aslı Alpar

İspanya yasal cinsiyeti beyanla değiştirmeye izin veren yasayı onaylandı. İskoçya’da da aynı yasa Meclis’ten geçti, 2023’te yürürlüğe girecek.

İspanya’da cinsiyetin yasal olarak tanınması için beyan yeterli Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Fotoğraf: 22 Aralık 2022, İspanya'da Meclis önünde yasayı kutlayan LGBTİ+ aktivistleri, Paul White / AP 

İspanya'nın alt meclisi dün (22 Aralık), 16 yaşından büyük kişilerin herhangi bir tıbbi gözetim olmaksızın yasal olarak kayıtlı cinsiyetlerini değiştirmelerine izin veren yasayı onayladı. 18 aydır ülke gündeminde olan yasa tasarısını sol koalisyon hükümeti hazırladı, sağcı muhalefet partileri karşı çıktı.

Bu yasadan önce İspanya’da yaşayan translar cinsiyet kimliğini yasal olarak belirleyebilmek için doktorlardan oluşan bir heyet tarafından yaklaşık iki yıl boyunca takip ediliyor ve doktorlar tarafından cinsiyet disforisi yaşadıklarının onaylanması gerekiyordu.

Sıra İskoçya'da

Aynı gün İskoç Parlamentosu da benzer bir yasa çıkardı. İskoçya’da transların yasal olarak tanınan cinsiyetlerini değiştirmeleri artık kolay. Bu yasayla İskoçya Birleşik Krallık'ın tıbbi sertifikaya ihtiyaç duymadan belgelerde cinsiyetlerini beyan etmesine izin veren ilk bölge haline getiriyor.

İskoç hükümeti, 2023'te yeni sürecin ne zaman yürürlüğe girmesini istediğine henüz karar vermedi.

Tasarı, İskoç Ulusal Partisi liderliğindeki hükümet tarafından tanıtıldı ve insanların kendi kendini beyan ederek geçiş yapmasına izin vererek, tıbbi bir cinsiyet disforisi teşhisi zorunluluğunu ortadan kaldırdı.

 


Etiketler: insan hakları, dünyadan
İstihdam