24/10/2022 | Yazar: Aslı Alpar

İstanbul Barosu 52. Genel Kurulu'nda, LGBTİ+ Hakları Komisyonu’nun yeni dönemde de çalışmalarını sürdürmesine yönelik önerge reddedildi. Av. Yasemin Öz, komisyonun önemini ve oylamayı anlatıyor.

“İstanbul Barosu’nda hem LGBTİ+ Hakları Komisyonu hem de Merkezi için başvuru yapacağız” Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

İstanbul Haliç Kongre Merkezi'nde, dün (23 Ekim) gerçekleşen İstanbul Barosu 52. Genel Kurulu'nda, LGBTİ+ Hakları Komisyonu’nun yeni dönemde de çalışmalarını sürdürmesine yönelik önerge reddedildi.

İstanbul Barosu avukatlarından Yasemin Öz, önergenin oylanmasının geç saatlere kaldığını, oylamanın az sayıda avukatla yapıldığını söyledi.

Avukat Öz, İstanbul Barosu’nda LGBTİ+ Hakları Komisyonu’nun yeni dönemde de faaliyetlerini sürdürmesine yönelik önergenin reddedildiği oylamayı KaosGL.org’a şöyle anlattı:

“Baroda yönetim değişirken önceki yönetim dönemindeki komisyonlar kapanır ve yeniden komisyonlar kurulur. Komisyon kurulması için genel kurul kararı gerekmemekle birlikte, yeni yönetimi bağlayıcı olması için önerge sunuldu. LGBTİ+ Hakları Komisyonu için verilen önerge de genel kurulun son saatlerinde akşam 22:00 sularında oylanmış. Bu saatlerde kurul salonunda oylamaya katılan az sayıda avukat varmış ve kalan avukatlar da çoğunlukla muhafazakar/homofobik avukatlar.”

“Bununla birlikte oylama sırasında alanda olan avukatlar, İstanbul Barosunun yeni başkanı Önce İlke Çağdaş Avukatlar Grubu'ndan Filiz Saraç’ın da LGBTİ+ komisyonu kurulmaması yönünde oy kullandığını söylüyor. Bu iddia doğruysa, yeni yönetimin LGBTİ+ların insan hakları konusundaki yaklaşımı noktasında endişe doğurucu.”

“LGBTİ+ Hakları Komisyonu, LGBTİ+’ların insan haklarının baro tarafından temsil edilebilmesi için çok önemli bir araç”

İstanbul Barosu’nda LGBTİ+ Komisyonu’nun faaliyetlerini sürdürmesi yönünde yeni baro yönetimine de başvuru yapılacağını söyleyen Avukat Öz, barolarda LGBTİ+ komisyon ve merkezlerinin olmasının önemini şöyle anlatıyor:

“Barolarda LGBTİ+ komisyonları olmadığı durumda, LGBTİ+ların hak ihaleleri baroların gündeminde yer bulamıyor ve baroların hak ihlallerine karşı ses çıkarması ve bu sesin güçlü olması sağlanamıyor. Ayrıca barolarda sadece LGBTİ+ komisyonları olması yetmez, LGBTİ+’ların karşılaştıkları hak ihalelerinde başvurabilecekleri ve farkındalık yaratıcı eğitimlerin düzenlenebileceği merkezlerin de olması, kişilerin insiyatifine kalmadan çalışmaların sistematik ve sürdürülebilir olmasına katkıda bulunuyor. Hem komisyon hem de merkez kurulması için yeni yönetime başvuru yapacağız. Zaten önceki genel kurulda LGBTİ+ Hakları Merkezi açılması için genel kurulca alınmış bir tavsiye kararı da var ve güncel. LGBTİ+’ların insan haklarının baro tarafından temsil edilebilmesi, LGBTİ+ avukatların cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği ayrımcılığına yönelik kendi çözümlerini üretebilmesi adına barolardaki komisyonlar ve merkezler yoluyla LGBTİ+ hak savunuculuğuna alan açılması, LGBTİ+ların barolardaki karar alma mekanizmalarında temsil edilmeleri, kapsayıcı ve demokratik siyaset için olmazsa olmaz.”


Etiketler: insan hakları, yaşam
İstihdam