26/11/2021 | Yazar: Kaos GL

“Engellenen biz olmayacağız; bu yasağı, bu kararı alanları, erkek şiddetini besleyenleri engelleyeceğimiz bir dünyayı kurmak bizim elimizde. Gücümüz birbirimizde.”

İstanbul’da 25 Kasım: Gücümüz birbirimizde! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Fotoğraflar: Kahraman Turan

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü'nde erkek şiddetine, cinsiyetçiliğe ve LGBTİ+ düşmanlığına karşı sokaklardan isyan sesleri yükseldi.

25 Kasım Kadın Platformu çağrısıyla İstanbul'da Tünel Meydanı'nda bir araya gelen yüzlerce kadın ve LGBTİ+ “Erkek devlet şiddetine karşı isyanımız bitmedi, büyüyor. Umudumuz gücümü birbirimizde” pankartıyla sokağa çıktı.

istanbul-da-25-kasim-gucumuz-birbirimizde-1

Polis, yürüyüşe barikat kurdu. "Kadınlara değil katillere barikat" diyerek kol kola giren kadınlara polis biber gazı ve plastik mermi ile saldırdı. Saldırıya direnen yürüyüşçüler polis ablukası altında basın açıklaması okudu.

Açıklamanın tam metni şöyle:

25 Kasım da kadınların isyanı da yasak tanımaz!

istanbul-da-25-kasim-gucumuz-birbirimizde-2

Bugün burada erkek şiddetine karşı birbirimizden aldığımız güçle mücadelemizi büyütmek için buluştuk. Bugün hayatlarımızı savunmak için, bir kişi daha eksilmemek için buluştuk. Öfkemizi de isyanımızı da umutlarımızı da engelleyebilecek bir barikat yok.

Erkek devlet şiddetine karşı, erkek egemenliğine karşı, yoksulluğa, işsizliğe, savaşa, hukuksuzluğa, cezasızlığa, ayrımcılığa karşı, her gün yaşanan kadın katliamlarına, trans cinayetlerine karşı, bizler yine buradayız işte, yine sokaklardayız.

istanbul-da-25-kasim-gucumuz-birbirimizde-3

Bugün 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü'nde, kamusal alanlar erkek devlet şiddetine artık yeter diyen kadınlara kapatılmaya çalışıldı. İstanbul Sözleşmesi'nden geri çekilerek faillere adeta arka çıkan devlet, bizi engellemeye çalışıyor.

istanbul-da-25-kasim-gucumuz-birbirimizde-4

25 Kasımı değil, sokaktan geçerken "kadın olduğu için karşı koyamayacağı düşünülerek" öldürülen Başak Cengiz'in katilini, kadın katillerini engelleyin;

Hayatları için mücadele eden kadınları, LGBTİ+ları değil, uzaklaştırma kararlarını görmezden gelen/uygulamayan erkekleri engelleyin;

Çocuk istismarını, çocukların evlendirilmesini, istismar sanıklarının Elmalı'da ve pek çok davada olduğu gibi beraat etmesini engelleyin;

istanbul-da-25-kasim-gucumuz-birbirimizde-5

Çilem'i, Öznur'u, Nevin'i, Melek'i ölmemek için öldürmek zorunda bırakan sistematik erkek şiddetini engelleyin;

Gözaltında çıplak arama yani cinsel şiddet uygulayanları engelleyin;

Kadınların emeğinin hem devlet, hem sermaye hem erkekler tarafından sömürülmesini, sosyal güvence ve geçim için aileye erkeklere mecbur edilmesini engelleyin.

istanbul-da-25-kasim-gucumuz-birbirimizde-6

Nefret söylemlerini bırakın homofobi, transfobiyi engelleyin.

Göçmenlere karşı ırkçı söylemleri, emek sömürüsünü, cinsel istismarı engelleyin.

Bizler tabi ki İstanbul Sözleşmesi'nden bi gecede çekilenlerin önceliğinin şiddeti önlemek olmadığını bildiğimiz için bu yasağa şaşırmıyoruz, bu yasağı tanımıyoruz da.

istanbul-da-25-kasim-gucumuz-birbirimizde-7

Engellenen biz olmayacağız; bu yasağı, bu kararı alanları, erkek şiddetini besleyenleri engelleyeceğimiz bir dünyayı kurmak bizim elimizde. Gücümüz birbirimizde.

Erkek devlet şiddetine karşı isyanımız bitmedi, büyüyor.

istanbul-da-25-kasim-gucumuz-birbirimizde-8


Video Haber İkon  İlgili Video:


Etiketler: insan hakları, kadın, nefret suçları
nefret