26/11/2022 | Yazar: Kaos GL

İstanbul’da kadınlar yasağı ve polis şiddetini aştı, “Mücadelemiz için susmuyoruz, hayatlarımızdan vazgeçmiyoruz, erkek-devlet şiddetine itaat etmiyoruz” dedi.

İstanbul’da 25 Kasım: Mücadelemiz engellenemez! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Fotoğraf: 25 Kasım Kadın Platformu

İstanbul'da 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü, yasağa ve yoğun polis şiddetine rağmen kadınların isyanına sahne oldu.

Eylem öncesi Taksim, Tünel ve çevresi polis ablukasına alındı. Polis, kadınların bir araya gelmesini engellemeye çalıştı. Gece boyu devam eden saldırılarda en az 200 kişi gözaltına alındı.

Gökkuşağı renkleriyle “Mücadelemiz Engellenemez” ve “Mücadelemiz için susmuyoruz, hayatlarımızdan vazgeçmiyoruz, erkek-devlet şiddetine itaat etmiyoruz” ana pankartlarında Şişhane’de buluşan kadınların Tünel Meydan’a geçmesini polis engelledi. Polis burada çok sayıda kadını gözaltına aldı.

Kadınlar, polis şiddetine karşı Karaköy’e de yürüdü. Polis saldırıları, Karaköy’de de sürdü. Kadınlar, Haliç köprüsüne pankart astı.

25 Kasım Kadın Platformu, “Tüm yasaklara rağmen pankartımızı açtık! Sloganlarımızı haykırdık! İsyanımızı büyüterek tüm sokaklarda öfkemizi haykırdık. Yaşasın kadın dayanışmamız! Yaşasın Jin, Jîyan, Azadî” diyerek yasakları ve şiddeti protesto etti.

Polis saldırısında bir kadının bacağı kırıldı. Eyleme katılan trans kadınlar, polisin transfobik şiddetine maruz bırakıldıklarını da belirtti.

istanbul-da-25-kasim-mucadelemiz-engellenemez-1

“Yaratılan korku iklimine, yasaklamalara rağmen bulunduğumuz sokakları terk etmedik. Şiddete boyun eğmedik, gözaltında olan tüm kadın arkadaşlarımızı alana kadar buradayız-her yerdeyiz!” diyen Platform, gözaltına ters kelepçe işkencesi uygulandığını, uzunca süre kadınların avukatlarla görüşmesinin engellendiğini de söyledi.

Kadınlar, sabaha karşı serbest bırakıldı.

Öte yandan, eylem öncesi polis ekipleri Gezi Parkı'nda koordinasyon toplantısı yaptı. Bir vatandaş, polise İstiklal Caddesi ve Taksim Meydanı'nda polis bariyerlerinin neden kurulduğunu sorduğunu belirtti. Vatandaş, polisin bu soruya "Akşama LGBTİ+ toplantısı var" dediğini öne sürdü.  Polisin "Taksim esnafına da LGBTİ+ nedeniyle kapatıldı" denildiği bilgisi verildi. 


Etiketler: insan hakları, kadın
İstihdam