06/03/2022 | Yazar: Kaos GL

İstanbul 8 Mart Büyük Kadın Buluşması’nda yüzlerce kadın ve LGBTİ+, “Değiştirecek gücümüz var” dedi. Trans+ Korteji, polis barikatını aşarak mitinge katıldı: “Lubunyayız, sokaktayız, feminist isyandayız”

İstanbul’da Büyük Kadın Buluşması: Trans cinayetleri politiktir! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

İstanbul Kadın Platformu’nun çağrısıyla 8 Mart Dünya Kadınlar Günü programı kapsamında Kadıköy’de miting yapıldı.

Büyük Kadın Buluşması’nda kadın ve LGBTİ+ örgütleri, “Değiştirecek gücümüz var” dedi. Kadıköy’de çeşitli sokaklarda buluşan kadın ve LGBTİ+’lar, İskele Meydanı’na aktı.

“Lubunyayız, sokaktayız, feminist isyandayız” pankartıyla İskele Meydanı’na yürüyen Trans+ Korteji’ne Khalkedon Meydanı’nda polis saldırdı. Kadınlar “Aç aç, barikatı aç” sloganlarıyla barikata yüklendi. Kadınların direnişi barikatı aştı. Yürüyüş, “Faşizme karşı omuz omuza” sloganlarıyla devam etti.

Trans+ Korteji, “Transım, transım, feminist özneyim” sloganlarıyla miting alanına girdi. Trans+ Korteji’ne polis saldırısı sahneden protesto edildi. Geçtiğimiz yıl Büyük Kadın Buluşması’nda Trans+ Korteji’ne polisin saldırması hatırlatılında kadınlar hep bir ağızdan, “Yuh” diye bağırarak polis şiddetini protesto etti. Sahneden, “Nerdesin aşkım” sloganı da atıldı.

istanbul-da-buyuk-kadin-bulusmasi-trans-cinayetleri-politiktir-1

Fotoğraf: 8 Mart Kadın Platformu

8 Mart Kadın Platformu adına Türkçe ve Kürtçe okunan açıklamada LGBTİ+’ları hedef alan nefret cinayetlerine dikkat çekildi:

“LGBTİ+’lara yönelik saldırılar da giderek artmakta, nefret söylemleri normalleştirilmeye çalışılmaktadır. Homofobiye, transfobiye, ekonomik şiddete maruz bırakılan LGBTİ+’lar yoksullukla sınanıyor ve Zirve Soylu gibi intihara sürükleniyor.

istanbul-da-buyuk-kadin-bulusmasi-trans-cinayetleri-politiktir-2

Fotoğraf: Evrim Kepenek / Bianet

“Bunların intihar değil heteropatriyarkal kapitalist düzenin cinayeti olduğunu biliyoruz. Her yıl onur yürüyüşleri yasaklanıyor ve LGBTİ+’lara yönelen işkencenin görüntüleri bir kez daha karşımıza çıkıyor. Erkek egemen düzenin cinsiyet kalıplarıyla barışmayacağımızı ve trans cinayetleri politiktir sözümüzü tekrar ediyoruz!”

istanbul-da-buyuk-kadin-bulusmasi-trans-cinayetleri-politiktir-3

Fotoğraf: Evrim Kepenek / Bianet

Açıklama, örgütlü mücadele vurgusuyla sonlandı:

“Ev emekçisi kadınlar olarak buradayız, işsiz ve yoksul kadınlar olarak buradayız, Ukrayna ve Suriye’de savaş ganimeti olarak görülen, mülteci kadınlar olarak buradayız, kürtaj hakkı için mücadele eden Kolombiyalı kadınlar olarak buradayız, katledilen kadınlar olarak buradayız, homofobik, transfobik saldırılara maruz kalan LGBTİ+’lar olarak buradayız, tacize ve tecavüze maruz bırakılan kadınlar olarak buradayız, yaşamını savunma uygulayarak hayatta kalan kadınlar olarak buradayız, hasta tutsaklar olarak, Aysel Tuğluk olarak buradayız, ezilen tüm dünya kadınları olarak buradayız!”


Etiketler: insan hakları, kadın, mülteci, nefret suçları, çalışma hayatı, kent hakkı
İstihdam