14/12/2014 | Yazar: Kaos GL

İstanbul LGBTİ, Gezi direnişine katıldıkları için yargılanan Çarşı Grubu’nun yanında olduklarını söyledi; 16 Aralık’ta Çağlayan Adliyesi’ne çağrı yaptı.

İstanbul LGBTİ Çarşı davasına çağırıyor! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
İstanbul LGBTİ, Gezi direnişine katıldıkları için yargılanan Çarşı Grubu’nun yanında olduklarını söyledi; 16 Aralık’ta Çağlayan Adliyesi’ne çağrı yaptı.
 
Fotoğraf: Jurnal Sokak
 
İstanbul LGBTİ Dayanışma Derneği Gezi Parkı Direnişi’ne katıldıkları için haklarında “hükümeti ortadan kaldırmaya teşebbüs” ve “terör örgütü kurma ve yönetme” iddiasıyla dava açılan ve müebbet hapis istemiyle yargılanan Çarşı Grubu’nun yanında olmak için 16 Aralık saat 9.00’da Çağlayan Adliyesi’ne çağırıyor.
 
Çarşı Grubu’nu yargılamanın, Gezi’ye katılan yüz binlerce insanı yargılamak anlamına geldiği için dava sürecinin meşruiyetini kaybettiğini vurgulayan İstanbul LGBTİ, “Kadın ve LGBTİ’leri öldüren katillere cezai indirim uygulayan, işçi cinayetlerinde hiçbir yaptırım uygulamayan ve patronun yanında yer alan, kendi halkının kontrolsüz polis şiddeti altında kalmasına izin veren ve daha nice haksızlığa göz yuman devlet ancak bu şekilde ne kadar adaletsiz olduğunu bir daha gözler önüne serebilirdi” dedi.
 
Dernek; adil, eşit, özgür bir dünya hayali için mücadelelerini sürdüreceklerini hatırlatara, “Sonuna kadar Çarşı’nın yanındayız” dedi.
 
Çarşı davası nedir?
 
Gezi Direnişi sırasında yapılan eylemlere katıldıkları gerekçesiyle “hükümeti yıkmaya teşebbüs” suçlaması ile haklarında dava açılan Beşiktaş’ın taraftar grubu Çarşı davasının ilk duruşması 16 Aralık’ta İstanbul 13’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek.
 
Gezi Direnişi’nde gözaltına alınan ve Çarşı grubu üyelerine yönelik soruşturmada hazırlanan iddianamede aralarında Çarşı liderlerinin de bulunduğu 35 kişi hakkında müebbet hapis cezası isteniyor.
 
İddianamedeki ithamlar
 
Savcı Adem Meral’in hazırladığı 38 sayfalık iddianamede sanıklar, şu suçlamalarla itham ediliyor:
 
“Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini Ortadan Kaldırmaya veya Görevini Yapmasını Engellemeye Teşebbüs Etme, Terör Örgütü Kurmak veya Yönetmek, suç işlemek amacıyla kurulan örgüte üye olma, toplantı ve gösteri yürüyüşlerinde görevlendirilenlerin görevlerini yapmalarına engel olma, kanuna aykırı toplantı ve gösteri yürüyüşleri düzenleme, yönetme, bunların hareketlerine katılma, ruhsatsız ateşli silahlarla mermileri satın alma veya taşıma veya bulundurma, görevi yaptırmamak için direnme, kamu malına zarar verme.”
 
Sanıklar ayrıca, “ülkede otorite zaafı oluştuğu görünümünü yaratmak için Beşiktaş Dolmabahçe’deki Başbakanlık Ofisi’ni işgal etmeye çalışmakla” itham ediliyor. 

Etiketler: insan hakları
İstihdam