26/06/2022 | Yazar: Kaos GL

Polis, 17.00'deki İstanbul LGBTİ+ Onur Yürüyüşü öncesi Cihangir ve Büyükparmakkapı Sokak'ta kafelerde oturan LGBTİ+'lara ve basına saldırdı. Çok sayıda kişi gözaltına alındı.

İstanbul Onur Yürüyüşü: Polis, kafelerde oturan LGBTİ+'lara ve basına saldırdı Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Bu yıl 30’uncusu düzenlenecek olan İstanbul LGBTİ+ Onur Haftası Beyoğlu ve Kadıköy Kaymakamlıkları kararıyla yasaklandı.

Bugün (26 Haziran) hafta kapsamında yapılması planlanan 20. İstanbul LGBTİ+ Onur Yürüyüşü öncesinde ise Şişhane ve Taksim metro duraklarının kapalı olacağı Metro İstanbul tarafından duyuruldu. Metro İstanbul yaptığı duyuruda sefer iptallerinin İstanbul Valiliği’nin kararı olduğunu belirtti.

Öte yandan İstanbul Valiliği dün (25 Haziran), Onur Yürüyüşü günü sabah 11’den itibaren Taksim’de çok sayıda yolun trafiğe kapatılacağını da duyurdu.

Bugün sabah saatlerinde polis İstiklal Caddesi’ne çıkan tüm yolları barikatlarla kapattı. Caddedeki insanları dışarı çıkardı. Onur Yürüyüşü için komitenin çağrı yaptığı Sıraselviler Caddesi de saat 12 itibariyle polis barikatıyla kapatıldı.

istanbul-onur-yuruyusu-polis-kafelerde-oturan-lgbti-lara-ve-basina-saldirdi-1

İstanbul LGBTİ+ Onur Haftası Komitesi, yürüyüş öncesinde olası hak ihlalleri ve gözaltılara ilişkin telefon ve WhatsApp hattı kurdu: 

“+905431785004 numarasına whatsapp üzerinden video, fotoğraf gönderebilirsin, yine  +905352747022 numarasından da acil durumlarda, gözaltı durumlarında bize ulaşabilirsiniz.”

Polis, yürüyüşün yapılacağı 17.00’den saatler önce, saat 13.30’da Cihangir’deki Firuzağa Kahve’de oturanları mekandan dışarı çıkardı. Cihangir’de mekanları boşaltan polis, saat 15.15’te Cihangir’de kafelerde oturan LGBTİ+’lara saldırdı. Avukatları ve LGBTİ+’ları çembere alan polis çok sayıda LGBTİ+ aktivistini ters kelepçeyle gözaltına aldı.

istanbul-onur-yuruyusu-polis-kafelerde-oturan-lgbti-lara-ve-basina-saldirdi-2

Öte yandan, İstiklal Caddesi’ndeki Büyükparmakkapı Sokak’ta da bir mekanda oturan LGBTİ+’lara saldıran polis LGBTİ+’ları ve mekan işletmecisini gözaltına aldı.

Polis, aralarında muhabirlerimiz Gözde Demirbilek ve Yunus Emre Demir’in de olduğu gazetecilerin görüntü almasını engelledi. Basına da saldırdı.

Gözaltılara “Aşk, aşk, hürriyet” diye tepki gösterenlere de polis saldırdı. Polis, gözaltında işkenceye tepki gösterenleri de gözaltına aldı. Polis, Cihangir’de avukat ve gazetecileri çembere aldı. Uzunca süre güneş altında bekletti.

Geçtiğimiz yıl da Onur Yürüyüşü'nde gözaltına alınan gazeteci Bülent Kılıç yine gözaltına alındı.


Etiketler: insan hakları, nefret suçları
İstihdam