03/01/2023 | Yazar: Kaos GL

Cumhurbaşkanı kararıyla feshedildi, kadın ve LGBTİ+’lar Danıştay’a iptal davası açtı, Danıştay’ın temyiz mercii “fesih kararı hukuka uygun” dedi. İstanbul Sözleşmesi için iç hukuk yolları tükenmedi.

İstanbul Sözleşmesi için sırada Anayasa Mahkemesi var Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Fotoğraf: Dilara Açıkgöz / csgorselarsiv.org

Danıştay’ın temyiz mercii olan İdari Dava Daireleri Kurulu (DİDDK) dün, İstanbul Sözleşmesi'nden çekilme kararını “hukuka uygun” buldu.

Cumhurbaşkanlığı kararıyla 20 Mart’ta Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmesinin ardından kadın ve LGBTİ+’lar kararın iptali talebini Danıştay’a taşımış, Danıştay ise 19 Temmuz’da iptal talebini 2'ye karşı 3 oyla reddetmişti.

Dün DİDDK’nın verdiği kararla Türkiye, İstanbul Sözleşmesi'nden resmen çekildi.

“Kimse bu kararı tanımamızı da İstanbul Sözleşmesi'nden vazgeçmemizi de beklemesin!”

EŞİK – Eşitlik İçin Kadın Platformu kararın ardından, İstanbul Sözleşmesi’ni fesheden Cumhurbaşkanı’nın davalar sürerken DİDDK üyelerinin görev süresini uzattığına dikkat çekti.

EŞİK paylaşımında İstanbul Sözleşmesi için Anayasa Mahkemesi’ne başvuracaklarını da belirtti: “Türkiye’ye İstanbul Sözleşmesi’ne dönme ve Danıştay’a da bu yolu açma çağrısı yapan BM Uzman Görüşü'nde imzası bulunan üç uzmanın dinlenmesi talebimiz de görmezden gelinmiş.

“Türkiye taraf olmayabilir ama 6251 sayılı onay Kanunu ve dolayısıyla İstanbul Sözleşmesi maddeleri yasa olarak yürürlükte. Ayrıca iç hukuk yollarını hala tüketmedik. Sırada Anayasa Mahkemesi var.

“Kimse bu kararı tanımamızı da İstanbul Sözleşmesi'nden vazgeçmemizi de beklemesin!” diyor.


Etiketler: insan hakları, kadın
nefret