16/07/2015 | Yazar: Kaos GL

İstanbul Tabip Odası, ilk defa LGBTİ’ler için bir araya geldi. LGBTİ’lerin sağlık hakkına eşit erişiminde kısıtlamaların kaldırılması gerektiğini söyledi.

İstanbul Tabip Odası LGBTİ hakları için bir araya geldi Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
İstanbul Tabip Odası, ilk defa LGBTİ’ler için bir araya geldi. LGBTİ’lerin sağlık hakkına eşit erişiminde kısıtlamaların kaldırılması gerektiğini söyledi.
Hekimler, LGBTİ’lerin özgür yurttaşlar olarak yaşamın her alanında bulunmalarını savunmak ve yaşadıkları sorunlara dikkat çekmek üzere İstanbul Tabip Odası Cağaloğlu binasında toplandı. Basın açıklamasında LGBTİ haklarına yer veren İstanbul Tabip Odası, LGBTİ’lerin ağlık alanında maruz kaldıkları ayrımcılıktan, yaşam haklarının ellerinden alındığından ve son zamanlarda artan nefret söylemlerinden bahsettiler.
 
Bianet'in haberine göre basın toplantısında odanın İnsan Hakları Komisyonu’ndan Dr. Ardıl Bayram Şahin, Pratisyen Hekimlik Derneği’nden Dr. Eriş Özkan ve İstanbul Tabipler Odası Yönetim Kurulu üyesi Dr. İncilay Erdoğan yer aldı.
 
İncilay Erdoğan yaptığı açıklamada: “Tek dil, tek din, heteroseksüel, ataerkil bir devlet anlayışında sağlık hizmetleri de bu doğrultuda yürütülmeye çalışılıyor. Bireyi özne olarak alan, özgür bir sağlık anlayışı yok. Sağlık Bakanlığı’nın sağlık alanında ulus-devletin tektipleştirici politikalarından kurtulması gerekir. Bu sayede LGBTİ’ler özgürce yaşam haklarını, sağlık haklarını kullanabilirler.”
 
“Son dönemde LGBTİ bireylere yönelik nefret söylemleri ve sokaklarda bunların afişe edilerek direkt hedef gösterilmesi, Onur Yürüyüşü’ne yapılan saldırılardan ve en son Kırmızı Şemsiye Derneği’nden Kemal Ördeğe yapılan saldırılardan dolayı, arkadaşlarımızın sahip çıktığımızı, yaşam haklarını savunduğumuzu ve yanlarında olduğumuzu söylemek için burada toplandık.
 
Dr. Eriş Özkan ise “Biz LGBTİ bireylerine artan nefret söylemlerini diğer toplum bireylerinden farklılaştırmıyoruz ama şu an sınıfsal anlamda iktidarın en zayıf gördüğü kesim olduğu için iktidar bunun üzerinden bir politika yürütmeye çalışıyor. LGBTİ bireylere yapılan nefret söylemleri aynı zamanda bize yönelik yapılmıştır” dedi.
 
Toplantıda Onur Yürüyüşü’ne polis saldırısı ve Kemal Ördek’e evinde saldırıya uğraması değerlendirildi.
 

Etiketler: insan hakları, sağlık
İstihdam