26/03/2018 | Yazar: Aslı Alpar

İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi dördüncü sınıf pediatri dersi notları eşcinselliği ’düzeltilmesi gereken bir bozukluk’ olarak tanımlıyor.

İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde homofobik ders notu Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi dördüncü sınıf pediatri dersi notları eşcinselliği 'düzeltilmesi gereken bir bozukluk' olarak tanımlıyor.

İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi dördüncü sınıf pediatri dersi notları eşcinselliği 'düzeltilmesi gereken bir bozukluk' olarak tanımlıyor. İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi 4. Sınıf öğrencisinin sosyal medya hesabında paylaştığı ders notuna göre eşcinsellik “Geçici olarak gelişen aynı cinse ilgi duyma eğilimlerin dikkatli izlenmesi ve düzeltilmesi” ifadeleri ile tanımlanıyor.

KaosGL.org’a konuşan öğrenci, ders notunu görür görmez sosyal medya hesabından paylaştığını, ders notunu yazan hocanın kim olduğunu bilmediğini belirtti.

Öğrenci tıp eğitimi alırken cinsiyetçi ve homofobik-transfobik ifadelerle daha önce de karşılaştığına belirtti ve “4. sınıflara verilen endokrinoloji dersinin profesörü de derste transları ve kadınları aşağılayan ifadeler kullanmıştı” dedi.

Eşcinsellik hastalık değil!

Psikologlar, psikiyatrlar ve diğer ruh sağlığı uzmanları eşcinselliğin bir hastalık, ruhsal bozukluk veya duygusal sorun olmadığına karar verdiler. Amerikan Psikiyatri Derneği eşcinsellik terimini ruhsal ve duygusal bozukluklar listesinden 1973’te çıkardı. 1975’te de Amerikan Psikoloji Derneği de bunu destekleyen kararlar aldı. Her iki dernek de eşcinsellik ile hastalık ilişkilendirilmesini sonlandırmak amacıyla ruh sağlığı uzmanlarını uyardı. Bu karar yapılan yeni araştırmalarla her iki kurum tarafından tekrar onaylandı. Ayrıca 1992 yılında Dünya Sağlık Örgütü de Uluslararası Hastalık Sınıflandırması (ICD) ile eşcinselliğin ruhsal bir bozukluk olmadığı kararını aldı. Türkiye’deki psikiyatri de hastalık kategorisinden 18 çıkarılmış halini kullanıyor.

Kaos GL Derneği’nin hazırladığı eşcinsellik hakkında sıkça sorulan sorulara uzmanından ve hayatın içinden yanıtlar veren Sıkça Sorulan Sorular broşürünün tamamına buradan ulaşabilirsiniz.


Etiketler: insan hakları, eğitim
2024